Raport CIA: România a devenit producător de marijuana

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un raport al CIA susține că România a devenit țară sursă de canabis, lucru confirmat de Agenția Națională Antidrog.

În cel mai recent raport de țară ce vizează România, CIA, care citează documente ale Agenției Naționale Antidrog, se arată că România a devenit ”o sursă de cannabis”. Potrivit Digi 24, pe marginea plantațiilor agricole cu porumb sau floarea-soarelui din Bărăgan pot fi văzute câmpuri întregi cu planta Cannabis Sativa (cunoscută și ca marijuana sau cânepă), în condițiile în care pentru această plantă sunt necesare autorizații de cultivare.

Procurorii DIICOT au avertizat de altfel în repetate rânduri în ultimii ani în legătură cu faptul că pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat capturi tot mai mari de canabis, dar și producători ilegali de canabis.

Nu este de mirare, prin urmare, că în raportul CIA România apare acum ca fiind “a source country for cannabis”, se mai arată în articolul citat.

De altfel, conform raportului de activitate al procurorilor de la DIICOT realizat anul trecut, reies următoarele: “Se menţine trendul ascendent al culturilor in-door/out-door de canabis, precum şi al consumului la nivel naţional datorită posibilităţilor de obţinere de 'know how' prin intermediul internetului. Pe cale de consecință, numărul consumatorilor de astfel de droguri a crescut considerabil, cu tendință de creștere și în viitor”.

Procurorii spun de asemenea că fenomenul a luat deja amploare și că încearcă să-i facă față.

“Deşi au fost realizate capturi importante, monitorizarea la scară largă a fenomenului este, în continuare, o provocare pentru structurile antidrog”, se afirmă în documentul amintit.

Doctor IML: Este o legislație ambiguă

 

Dr. Gabriel Gorun lucrează la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București și este responsabil cu monitorizarea deceselor asociate consumului de droguri. El afirmă pentru Digi24.ro că a observat în ultimii ani o creștere semnificativă a cazurilor de consum de droguri între persoanele care vin pentru testare la IML.

“THC este cel mai comun drog găsit în testările antidrog care au ajuns la noi”, a declarat Gorun, care a explicat și de ce se întâmplă asta: “Pentru că acest drog are remanența cea mai lungă. Un fumător ocazional de canabis poate păstra în sânge urme de THC timp de câteva zile, iar un fumător cronic poate fi detectat cu urme de THC timp de până la 50 de zile”.

Gorun spune că deși aceste urme de substanțe psihoactive în sânge pot fi detectate timp de mai multe zile, influența efectivă a acestui drog nu poate fi mai mare de cîteva ore. Gorun dă vina pe “legislația ambigă din România”, invocînd o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, “care spune că simpla prezență a substanței în sânge e suficientă pentru a incrimina”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel