Progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale stimulează dezinformarea online și permite guvernelor să sporească cenzura și supravegherea, o amenințare din ce în ce mai mare la adresa drepturilor omului, a declarat o organizație non-profit americană într-un raport publicat miercuri, citat de Reuters.
Libertatea globală a internetului a scăzut pentru a 13-a oară consecutiv an, iar China, Myanmar și Iranul au cele mai proaste condiții dintre cele 70 de țări analizate de raportul Freedom on the Net, care a evidențiat riscurile reprezentate de accesul facil la această tehnologie.
IA permite guvernelor să "îmbunătățească și să rafineze cenzura online" și să amplifice represiunea digitală, făcând supravegherea, precum și crearea și răspândirea dezinformării mai rapid și mai ieftin, și mai eficiente, se arată în raportul anual al Freedom House.
"IA poate fi folosită pentru a supraîncărca cenzura, supravegherea și crearea și răspândirea dezinformării", a declarat Michael J. Abramowitz, președintele Freedom House. "Progresele în domeniul inteligenței artificiale sunt amplifică o criză a drepturilor omului online".
Conform unor estimări, conținutul generat de inteligența artificială ar putea reprezenta în curând pentru 99% sau mai mult din toate informațiile de pe internet, copleșind sistemele de moderare a conținutului, care se luptă deja să mențină să țină pasul cu potopul de dezinformare, spun experții în tehnologie.
Guvernele au reacționat lent, puține țări au adoptat o legislație privind utilizarea etică a inteligenței artificiale, în timp ce justificând utilizarea tehnologiilor de supraveghere bazate pe IA, cum ar fi recunoașterea facială pe motive de securitate.
Instrumentele generative bazate pe IA au fost utilizate în cel puțin 16 țări pentru a denatura informațiile privind aspecte politice sau sociale în perioada perioada iunie 2022 - mai 2023, a notat raportul Freedom House, adăugând că această cifră este probabil o subestimare.
Între timp, în cel puțin 22 de țări, companiile de social media au fost obligate să utilizeze sisteme automate de moderare a conținutului pentru a se conformeze normelor de cenzură.
Având în vedere că cel puțin 65 de alegeri la nivel național vor avea loc în perioada următoare anul viitor, inclusiv în Indonezia, India și Statele Unite, dezinformarea poate avea repercusiuni majore, cu deepfakes deja apărute din Noua Zeelandă până în Turcia.
Companiile impun măsuri de protecție, însă acestea pot fi ușor încălcate
"Inteligența artificială generativă oferă sofisticare și scară pentru a răspândi dezinformării la un nivel care era de neimaginat până acum - aceasta este un multiplicator de forță al dezinformării", a declarat Karen Rebelo, redactor-șef adjunct la BOOM Live, o organizație de verificare a faptelor cu sediul în din Mumbai.
În timp ce IA este o "armă de grad militar în mâinile celor răi actori răi", în India partidele politice și împuterniciții acestora sunt cei mai mari răspânditori de dezinformare și dezinformare, spune ea, și nu este în interesul lor să reglementeze IA.
În timp ce companii precum OpenAI și Google au impus măsuri de protecție pentru a reduce unele utilizări vădit dăunătoare ale tehnologiilor lor bazate pe IA chatbots, acestea pot fi încălcate cu ușurință, a declarat Freedom House.
Chiar dacă deepfakes sunt rapid demascate, acestea pot "submina încrederea publicului în procesele democratice, să stimuleze activiștii și jurnaliști să se autocenzureze și să înăbușe informațiile fiabile și independente", se arată în raportul citat de Reuters.
"Imaginile generate de inteligența artificială (...) pot, de asemenea, consolida polarizarea și alte tensiuni existente. În cazuri extreme, ar putea galvaniza violența împotriva unor persoane sau a unor comunități întregi", a adăugat raportul.
Cu toate capcanele sale, tehnologia IA poate fi extrem de utilă, a remarcat raportul, atât timp cât guvernele reglementează utilizarea acesteia și să promulge legi puternice privind confidențialitatea datelor, cerând în același timp instrumente mai bune de detectare a dezinformării și garanții pentru protecția drepturilor omului.
"Atunci când este proiectată și implementată în siguranță și în mod corect, IA poate ajuta oamenii să se sustragă cenzurii autoritare, să contracareze dezinformarea, și să documenteze încălcările drepturilor omului", a declarat Allie Funk, Freedom House, director de cercetare pentru tehnologie și democrație.
De exemplu, IA este din ce în ce mai mult utilizată în verificarea faptelor și pentru a analiza imaginile din satelit, postările de pe rețelele de socializare și imaginile pentru a semnala încălcările drepturilor omului în zonele de conflict.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News