Spania se confruntă cu schimbări dramatice în demografia copiilor sub șase ani, potrivit unui raport publicat vineri de biroul de statistică școlară al UE, Eurydice. Între 2013 și 2023, numărul copiilor din această categorie a scăzut cu 717.000, marcând o reducere de 25% – cea mai mare scădere din Uniunea Europeană.
În aceeași perioadă, procentul copiilor cu risc de sărăcie sau excluziune socială a crescut semnificativ, atingând 34,1% în 2023, comparativ cu 28,5% în 2015, potrivit informațiilor preluate de El Pais.
Raportul arată că Spania avea în 2013 aproximativ 2,92 milioane de copii sub șase ani, număr care a scăzut la 2,2 milioane în 2023. Această reducere este de trei ori mai mare decât media europeană de 8% și este urmată de scăderi semnificative în Grecia (24%) și Italia (21%). Pe de altă parte, doar opt țări europene au înregistrat o creștere a populației infantile, cele mai mari procente fiind raportate în Germania (18%), Luxemburg (13%), Malta (11%) și Austria (10%).
Creșterea riscului de sărăcie în rândul copiilor
Spania are al treilea cel mai mare număr de copii sub vârsta de șase ani cu risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană. Procentul a ajuns la 34,1 % în 2023, față de 28,5 % în 2015. Cu alte cuvinte, unul din trei se află în această situație. Doar două țări din UE au date mai proaste, și doar cu o marjă foarte mică: Bulgaria și România.
Ambele țări au înregistrat îmbunătățiri semnificative față de 2015. În Bulgaria, aceasta a scăzut de la 44,7% la 34,2%, iar în România, de la 49,7% la 35,3%. În afară de Spania, doar în alte patru țări din UE a crescut rata sărăciei infantile: Danemarca (la 17%), Suedia (22,6%), Germania (24%) și Franța (26,3%). În UE-27 în ansamblu, aceasta a scăzut de la 24,8% la 23,5%.
Pe fondul acestor provocări, Spania se remarcă printr-o dezvoltare semnificativă a educației preșcolare. Procentul copiilor sub trei ani înscriși în primul ciclu educațional a crescut la 55,8% în 2023, față de 37% în 2013, situând Spania pe locul opt în UE la acest capitol. Media europeană este de 37,5%, iar Danemarca (69,9%) și Țările de Jos (71,5%) conduc clasamentul.
Specialiștii subliniază că școlarizarea timpurie ajută la reducerea inegalităților sociale, mai ales în rândul copiilor din gospodării defavorizate. Cu toate acestea, raportul Eurydice avertizează că această creștere poate reflecta, în unele cazuri, lipsa altor forme de sprijin pentru familii, cum ar fi concediul parental extins.
Creșterea investițiilor publice în educația preșcolară a contribuit la extinderea acestei etape educaționale în Spania, însă specialiștii recomandă o concentrare mai mare pe crearea de locuri publice gratuite pentru copiii din familiile cu venituri mici. Conform unui studiu realizat de Salvați Copiii în 2019, doar 26,3% dintre cei mai săraci copii spanioli erau înscriși în educația preșcolară, comparativ cu 62,5% dintre cei din familii cu venituri mai mari.
În ciuda progreselor înregistrate de Spania în 0-3 în ultimii ani, datorită în principal investițiilor Ministerului Educației, care din 2021 a alocat 670 de milioane de euro pentru crearea de noi locuri în școli, alte semne plasează țara la un nivel relativ subdezvoltat al etapei. Unul dintre acestea este raportul de copii pe educator (de obicei, de fapt, educatoare). În Spania, acesta este de 20 - cu diferențe în funcție de Comunitățile Autonome - o cifră foarte ridicată care este atinsă doar în alte trei țări, România, Bulgaria și Portugalia.
Cu toate acestea, nu se poate face o comparație cu media UE, deoarece în cazul a cinci țări, inclusiv Germania și Italia, Eurydice nu furnizează date privind numărul maxim de elevi pe clasă sau afirmă că nu există o astfel de limită. În clasa de patru ani, numărul de elevi per educator principal (tutore) în Spania este de 25, de asemenea în intervalul superior al ratelor europene.
Țările nordice, lideri mondiali în dezvoltarea statului bunăstării, nu numai că au grupuri foarte mici de copii per profesor. Danemarca, Finlanda, Suedia și Norvegia, împreună cu Germania, Estonia și Slovenia, sunt singurele țări care garantează locuri pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani ale căror familii doresc să îi înscrie. Spania face parte dintr-un al doilea eșalon, format din alte șapte țări care garantează o astfel de universalitate, și, de asemenea, finanțare publică, pentru a doua etapă a învățământului preșcolar, de la 3 la 6 ani.
-------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News