Publicitate
„Am avut o întâlnire de lucru extrem, extrem de bună, în care ne coordonăm împreună cu reprezentanţii guvernului, ai coaliţiei, cu miniştrii de resort, mă refer aici la ministrul justiţiei, ministru de interne şi de asemenea, Ministerul Afacerilor Externe, cu Cancelaria primului-ministru pe tot ceea ce ţine de subiectul Schengen, care este un subiect-cheie, este un obiectiv de ţară, un obiectiv pentru care grupurile politice din Parlamentul European - şi mă refer aici la cele care reprezintă şi coaliţia de guvernământ - au o poziţie extrem de clară, o poziţie comună, un moment foarte bun după 11 ani şi un moment pe care România îl merită, astfel încât nu vrem să facem absolut nicio greşeală.
„Aşteptăm şi noi vizita premierului Rutte, premierului Olandei“
După cum ştiţi, a fost o dezbatere în Parlamentul European unde s-a văzut poziţia marilor grupuri. Va fi rezoluţia care va fi prezentată miercurea viitoare şi va fi votată în Parlamentul European. Sperăm într-o susţinere cât mai largă pentru România pe această rezoluţie şi, sigur, în acelaşi timp, ministrul afacerilor interne, colegii noştri din executiv au venit cu informaţii legate de vizitele tehnice ale reprezentanţilor comisiei, ale reprezentanţilor celor 11 ţări, care se desfăşoară în aceste zile.
Aşteptăm şi noi vizita premierului Rutte, premierului Olandei, care va avea loc miercuri, premierul României se va întâlni cu domnia sa şi sperăm că de data asta soarele a venit pe strada României şi vom avea succes cu acest demers în care sperăm ca toate forţele politice, indiferent că fac parte sau nu din coaliţia de guvernământ, să acquiseze, pentru că aici nu este vorba de un partid, nu este vorba de un lider, nu este vorba de punctat politic. Este vorba de o chestiune ce ţine de România, de fiecare cetăţean român, de fiecare companie, de fiecare firmă din România“, a afirmat Rareș Bogdan.
Principala opoziție pe care România o întâmpină în Europa este cea a Olandei și Austriei. Miercuri, premierul Olandei va veni la București într-o vizită de lucru.
Rareș Bogdan, discuții în PE despre aderarea României la Schengen: „Vom avea o majoritate care va depăşi 80%“
„Olanda nu a trimis inspectori, în schimb a considerat că va veni cu o poziţie la Consiliul JAI, care are loc joi şi vineri, şi va lua în considerare raportul care va fi în primă citire foarte probabil vineri după-amiază prezentat, după deplasarea acestor acestor experţi. Faţă de anii precedenţi nu am mai văzut o poziţie publică a Olandei împotriva României.
Sigur, au existat speculaţii cu privire la un partid ceva mai mic, Uniunea Creştină, din cadrul patrulaterului de guvernare, care ar avea anumite rezerve. Deocamdată, vă pot spune şi colegii mei au spus extrem de clar, atât domnul Nica, cât şi colegii mei de la UDMR, a fost extrem de clară poziţia Parlamentului European. Cel mai mare grup politic EPP - Manfred Weber, liderul său, a vorbit primul în deschiderea dezbaterii şi a fost pro şi a explicat de ce România trebuie să fie în Schengen. De asemenea, doamna Iratxe, lidera grupului S&D, 145 de europarlamentari, la fel. De asemenea, doamna Reintke, de la Grupul Verzilor, doamna Sophie in 't Veld, care a avut de-a lungul timpului poziţii dure cu privire la funcţionarea statului de drept în România şi care de data asta şi-a criticat, şi-a atacat propriul premier şi a spus: gata, nu se mai poate, după 11 ani riscăm să creăm o poziţie periculoasă în România şi o perpetuare a unui mesaj, învierea unui mesaj antieuropean într-o ţară care este cea mai proeuropeană, conform tuturor studiilor noastre. Asta a fost o surpriză plăcută. De asemenea, Paulo Rangel, care este şi reprezentantul din partea EPP pe comisia de negociere a acestei rezoluţii, liderul delegaţiei, un fost jurnalist, liderul delegaţiei portugheze, a avut cuvinte de laudă şi susţine întru totul această această poziţie.
O singură poziţie, Grupul ID, care a avut poziţia celor doi europarlamentari germani, în primul rând a lui Guido Reil, dar şi aceştia sunt de la un partid extremist, declarat extremist, AFD, Alternative Far Deutschland, şi a fost o poziţie singulară. Nu avem motive să credem că în cadrul Parlamentului European nu vom avea o majoritate care va depăşi 80%. Sigur că în rest vor fi negocieri, vor fi discuţii, dar de la presă la reprezentanţi ai societăţii civile, de la reprezentanţi ai Parlamentului..., europarlamentari, indiferent de culoare politică, mă aştept să avem susţinere. Şi sper că de data asta românii vor înţelege că e un obiectiv de ţară în care nu putem juca diferit şi nici să punctăm politic în ţară. E o chestiune care ţine de fiecare român şi de România. Nu e o chestiune de partid sau o chestiune de imagine publică a unui lider politic“, a adăugat Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News