„Excelentele voastre, vin în fața dumneavoastră după ce Austria a dat un vot împotriva Europei. Acest vot a umilit Romania și ține ostatici milioane de români. Votul Austriei sfidează articolul 2 al Tratatului UE, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală. Ungaria are banii blocați din cauza încălcării statului de drept. Austria nu. Încă nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală pronunțată și rasistă.
Votul Austriei sfidează articolul 21 al Tratatului de Funcționare UE, referitor la libera circulație, plus alte 20 de acte normative.
Potrivit acestor acte normative, România are dreptul să i se ridice controalele la frontieră dacă respectă aquisul Schengen. România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, au fost vizite suplimentare de evaluare, 22 de experți din 12 țări UE și reprezentanți Frontex și Comisie plus zece experți olandezi suplimentar. Sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră sub pretext că țara mea e permisivă cu migranții.
Cancelarul Nehamer a decretat prin blocajul Schenghen al doilea Diktat de la Viena pentru români.
Excelențele voastre, Domnia legii este baza existenței Uniunii Europene!
Cer Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării, de către Austria, a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot.
Solicit Parlamentului European să ceara Consiliului convocarea unei ședințe de urgență JAI până la sfârșitul acestui an”, a spus Rareș Bogdan în Parlamentul European.
Rareș Bogdan: „Austria va suporta consecințele”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a avut o intervenție.
„Ați spus că este un vot împotriva Europei și ați cerut sesizarea Comisiei. Sunteţi lider politic în România. Cereți Guvernului României care este reclamant privilegiat în această situație să reclame la Curtea de Justiție a Uniunii Europene acest abuz pentru că Consiliul Uniunii Europene nu poate bloca România”, a spus Tomac.
„Vă asigur că Guvernul țării noastre va face acest lucru pentru că este cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani care s-a întâmplat României și acest lucru va fi sancționat, iar Austria va suporta consecințele”, a conchis Rareș Bogdan.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat marţi seară că va rămâne prioritatea sa principală obţinerea aderării României şi Bulgariei la zona Schengen şi a spus că este hotărâtă să obţină acest lucru anul viitor.
„Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem”, a spus Johansson, care i-a felicitat pe croaţi că vor începe anul ca membri ai zonei euro şi ai zonei libere de circulaţie. Ea şi-a exprimat din nou dezamăgirea privind decizia din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi referitoare la România şi Bulgaria, mai ales în condiţiile în care cele două ţări îndeplinesc de 11 ani criteriile de aderare. „Toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina”, a subliniat ea, reamintind că 2,5 milioane de oameni au intrat în România din Ucraina în acest an.
Ylva Johansson a reiterat faptul că aderarea României şi Bulgariei la Schengen este „o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News