Nu trebuie să ne lăsăm înspăimântaţi "şi, de aceea, vom continua cu ceea ce am început", a declarat cancelarul Scholz într-un interviu acordat programului de ştiri "Tagesthemen" al postului public ARD.
Pe lângă livrările suplimentare de arme către Ucraina, este prevăzută şi o mai bună dotare a Bundeswehr-ului cu un program planificat de 100 de miliarde de euro.
Germania "va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar", a subliniat Olaf Scholz.
Preşedintele Putin a avertizat împotriva livrării de arme grele Ucrainei într-o conversaţie telefonică cu şeful guvernului german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron la sfârşitul săptămânii trecute. Acest lucru ar risca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi să agraveze criza umanitară, a spus Putin.
Până acum, guvernul german a fost de acord să furnizeze două tipuri de arme grele: 50 de vehicule blindate antiaeriene Gepard şi şapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000. Acestea din urmă sunt piese de artilerie grea. Cu toate acestea, Ucraina solicită tancuri de luptă şi vehicule de luptă pentru infanterie, lansatoare de rachete multiple sau rachete antinavă, relatează Agerpres.
Germania alocă 100 de miliarde de euro pentru armată
Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a încălca regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse, notează AFP.
Un compromis în acest sens a fost înregistrat după negocieri dificile care au durat câteva săptămâni între partidele coaliţiei - social-democraţi, ecologişti şi liberali - şi familia politică conservatoare a fostului cancelar Angela Merkel, au indicat pentru AFP reprezentanţi ai acestor mişcări.
Acordul va face posibilă îndeplinirea promisiunii făcute de cancelarul Olaf Scholz la sfârşitul lui februarie după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina: deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru reînarmarea ţării în următorii câţiva ani şi modernizarea Bundeswehr, ale cărei echipamente sunt depăşite.
Berlinul va putea, în acelaşi timp, să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB-ul naţional. Acest obiectiv va fi atins "în medie pe mai mulţi ani", potrivit textului acordului obţinut de AFP.
Fondul excepţional va fi finanţat prin datorii suplimentare. Iar pentru asta a fost nevoie de ocolirea regulilor înscrise în constituţia naţională, numite "frână îndatorării", care limitează strict posibilitatea de deficit bugetar.
Este motivul pentru care guvernul avea nevoie de sprijinul principalei forţe de opoziţie, conservatorii din CDU/CSU, deoarece trebuie o majoritate de două treimi în Parlament pentru a face să fie votată această excepţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News