Conform acesteia, Uniunea Europeană are pregătite două etape de răspuns. Prima va fi lansată la jumătatea lunii aprilie și reprezintă o ripostă directă la taxele vamale anterioare pe oțel și aluminiu, decise deja de administrația Trump. A doua etapă implică o analiză detaliată a fiecărui sector economic afectat, pentru ca Uniunea Europeană să poată adopta o strategie coerentă și unitară până la finalul lunii aprilie. „Vor fi luate decizii în mod concordant, unit și puternic de către UE”, a declarat Primas, subliniind necesitatea unei reacții care să nu lase loc diviziunilor interne.
O componentă cheie a acestei strategii este identificarea sectoarelor economice care vor fi implicate în riposta europeană. „Sunt în desfășurare activități de evaluare pentru a determina care sectoare vor fi cele mai potrivite pentru a susține acest răspuns”, a precizat oficialul francez. Președintele Franței, Emmanuel Macron, urmează să discute subiectul cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei întâlniri ce va avea loc miercuri după-amiază.
O abordare unitară este esențială pentru UE în acest context, deoarece Statele Unite ar putea să încerce să exploateze eventualele puncte de divergență dintre statele membre. „Trebuie să fim foarte atenți în alegerea sectoarelor vizate pentru ripostă și, în același timp, să rămânem uniți. Statele Unite vor căuta, fără îndoială, să ne dezbine”, a avertizat Primas.
Franța, criticată pentru că vorbește în numele întregii Europe
Toată lumea așteaptă cu interes declarația președintelui Donald Trump, care va face publice noile taxe vamale miercuri la ora 20:00 GMT (23:00 ora României). Impactul acestor taxe este unul semnificativ, mai ales având în vedere faptul că Washingtonul a adoptat deja măsuri protecționiste agresive în trecut. SUA a impus anterior taxe vamale de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu, iar săptămâna trecută a anunțat taxe similare de 25% pentru importurile din industria auto.
Declarațiile purtătoarei de cuvânt a guvernului francez au stârnit reacții la Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru comerț, Olof Gill, a criticat poziția Franței, subliniind că politica comercială a Uniunii Europene este gestionată exclusiv la nivel comunitar. „Franța nu vorbește în numele Uniunii Europene în materie de comerț. Noi suntem cei care facem acest lucru”, a afirmat Gill, făcând aluzie la faptul că negocierile trebuie purtate de Comisia Europeană și nu de guvernele naționale individuale.
Paula Pinho, purtătoarea de cuvânt a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că aceasta din urmă este în contact cu liderii europeni pentru a formula un „răspuns coordonat”. „Este un subiect extrem de important, iar liderii europeni trebuie să contribuie la conturarea unei poziții unitare”, a precizat Pinho.
Măsuri în oglindă adoptate și anterior
Comisia Europeană a adoptat deja contramăsuri la taxele vamale impuse anterior de Washington asupra oțelului și aluminiului. Ca răspuns, Uniunea Europeană a decis să introducă taxe vamale pentru o gamă largă de produse importate din SUA, cu o valoare totală de până la 26 de miliarde de euro. Implementarea acestor taxe era prevăzută să înceapă la 1 aprilie, dar Comisia Europeană a decis să o amâne până la jumătatea lunii pentru a da o ultimă șansă negocierilor cu SUA, în speranța că un acord ar putea preveni un război comercial de amploare.
Tensiunile dintre SUA și Uniunea Europeană pe tema tarifelor vamale reprezintă doar un episod dintr-o confruntare economică mai amplă. Washingtonul insistă asupra unor politici protecționiste menite să sprijine industria americană, în timp ce Bruxelles-ul caută soluții pentru a contracara aceste măsuri fără a escalada conflictul comercial. Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru evoluția relațiilor comerciale dintre cele două părți, iar Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă va merge pe calea represaliilor economice sau va insista asupra negocierilor pentru a obține un compromis favorabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News