Răsturnare de situație cu creșterea salariilor din Germania. Friedrich Merz infirmă: "Nu am convenit asta"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Abia ce au căzut de acord asupra textului final al acordului de coaliție, partidele Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social Democrat (SPD) din Germania par deja să se afle în mijlocul unui nou conflict politic. La doar câteva zile după ce textul a fost finalizat, apar primele divergențe privind interpretarea unor puncte-cheie, precum creșterea salariului minim și reducerea impozitelor pentru veniturile mici și medii.

O declarație recentă a liderului CDU, Friedrich Merz, desemnat drept viitor cancelar al Germaniei, a stârnit agitație politică și mediatică. Într-un interviu acordat publicației Bild am Sonntag, Merz a declarat că o creștere a salariului minim la 15 euro pe oră începând cu anul viitor nu este deloc sigură, contrazicând astfel afirmațiile liderului SPD, Lars Klingbeil.

„Asta nu am convenit”, a subliniat Merz, făcând referire la declarația optimistă a lui Klingbeil, care susținea că salariul minim va ajunge la 15 euro din 2026. „Am căzut de acord doar că ne așteptăm ca Comisia pentru Salariul Minim să ia în considerare o astfel de direcție. Nu va exista un automatism legal.”

Friedrich Merz a adăugat că o eventuală creștere până la acest prag ar putea deveni realitate abia începând cu 1 ianuarie 2026 sau chiar 2027. Potrivit acestuia, stabilirea nivelului salariului minim rămâne prerogativa exclusivă a Comisiei independente pentru salariul minim, care acționează autonom față de deciziile politice. În prezent, salariul minim brut în Germania este de 12,82 euro pe oră, conform ultimei actualizări adoptate de guvern pe baza propunerii acestei comisii independente.

Scad impozitele în Germania? Merz infirmă

 

Această dispută nu este singura care pune sub semnul întrebării soliditatea noii alianțe guvernamentale. Friedrich Merz a pus sub semnul incertitudinii și promisiunea privind o reducere a impozitelor pentru veniturile mici și medii, un alt punct sensibil în contextul inflației și al crizei costului vieții care afectează o mare parte a populației germane.

„Această măsură nu este fixată în acordul de coaliție. Ne-am fi dorit să o includem de la început în discuțiile cu partenerii noștri social-democrați. A existat un dezacord, așa că am decis să lăsăm chestiunea deschisă”, a afirmat Merz. El a adăugat că scăderea impozitului pe venit se va face doar „dacă bugetul de stat o va permite”.

Această lipsă de claritate și fermitate din partea noii conduceri provoacă îngrijorare în rândul angajaților germani, mulți temându-se că, în ciuda promisiunilor electorale, vor avea mai puțini bani în buzunar la sfârșitul lunii din cauza contribuțiilor sociale crescute și a lipsei unor scutiri fiscale clare. Merz a recunoscut această îngrijorare, spunând că „din perspectiva de astăzi, temerea nu este neîntemeiată”. Totuși, a încercat să transmită un mesaj de încredere: „Va fi responsabilitatea noastră să risipim această teamă și să luăm deciziile corecte, astfel încât, la finalul acestui mandat, oamenii să poată spune: trăim mai bine decât la începutul lui.”

Marți se va semna acordul dintre CDU și SPD

 

Între timp, procesul de validare a acordului de coaliție este în plină desfășurare. Începând de marți, membrii SPD vor fi chemați să voteze pentru aprobarea documentului convenit cu partenerii din CDU. Rezultatul consultării interne va fi anunțat pe 30 aprilie. La rândul său, CDU intenționează să valideze acordul prin votul Comitetului federal pe 28 aprilie, în timp ce CSU (Uniunea Creștin-Socială), partenerul bavarez al CDU, și-a dat deja acordul prin votul conducerii partidului.

Această disensiune timpurie din interiorul noii coaliții nu doar că stârnește îngrijorări privind capacitatea guvernului de a livra reformele promise, dar ridică semne de întrebare și asupra stabilității pe termen lung a acestei alianțe între partide care, de-a lungul anilor, s-au aflat deseori în poziții opuse pe teme economice.

Pe fundalul unei economii europene aflate în dificultate, presiunea publică asupra noii guvernări este uriașă. Sindicatele cer insistent creșterea salariului minim pentru a acoperi costurile tot mai mari ale traiului, în timp ce mediul de afaceri avertizează asupra riscului de scădere a competitivității dacă salariile sunt crescute prea rapid, fără o corelare clară cu productivitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel