Începând cu iunie 2021, rata anuală a inflației din zona euro a fost în continuă creștere. Potrivit Eurostat, care a publicat miercuri ultimele cifre, prima scădere ușoară a ratei anuale a inflației, după 17 luni, a avut loc în luna aceasta, deși continuă să se mențină ridicată, la 10%.
În luna octombrie, rata inflației estimată de Agenția Europeană de Statistică ajunsese la 10,6%. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, inflația din zona euro a depășit maximul istoric în fiecare lună, precizează swissinfo.ch. Scăderea înregistrată luna aceasta este peste așteptările exprimate de sursele pieței, care indicau o inflație de 10,4%.
Potrivit aceleiași instituții, inflația din noiembrie a fost determinată de energie, deși acest segment a cunoscut o încetinire clară, în creștere cu 34,9%, față de 41,5% luna anterioară. Celelalte componente ale inflației au cunoscut ceva schimbări. Segmentul alimentar, incluzând alcoolul și tutunul, a avansat cu 13,6% față de 13,1% în octombrie, mărfurile industriale neenergetice au rămas ambele luni la 6,1%, iar serviciile au scăzut de la 4,3% la 4,2%.
Topul principalelor economii din zona euro: Spania - a înregistrat cea mai scăzută inflație anuală în noiembrie estimată 6,6%, Franța a rămas la 7,1%, Germania - inflația a scăzut la 11,3%, iar în Italia - a scăzut la 12,5%. Alte țări sunt la un nivel mai ridicat al inflației: Letonia - 21,7%, Lituania și Estonia ambele la 21,4%. În Romania, rata inflației este în creștere în fiecare lună începând cu iunie, datele oficiale arătând că, în octombrie, cifra ajunsese la 13,5%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News