Publicitate
Ocuparea forței de muncă continuă să înregistreze performanțe bune. Luna mai a avut, de asemenea, rezultate bune, cu o reducere de 99.512 persoane în șomajul înregistrat și cu contracte permanente care continuă să reprezinte aproape jumătate din totalul contractelor noi.
Astfel, șomajul înregistrat în luna mai se ridică la 2.922.000 de persoane, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată din 2008 încoace, șomajul a scăzut sub trei milioane de persoane. Aceasta este cea mai mică cifră din noiembrie 2008, la începutul crizei financiare.
Șomajul a scăzut în toate sectoarele, cu 64.230 de persoane mai puțin înregistrate în servicii, urmate de mai puține în construcții, 8.693 în agricultură și 7.968 în industrie.
Rata șomajului din Spania scade sub 3 milioane de persoane
În termeni anuali, față de mai 2021, se înregistrează o reducere de 858.000 de persoane în șomajul înregistrat, iar sectorul de vârstă în care această scădere este cea mai vizibilă este în rândul celor sub 25 de ani, care scad la 199.920, ceea ce reprezintă cea mai mică cifră din întreaga serie istorică.
Al doilea dintre elementele pozitive din datele publicate în această dimineață este calitatea locurilor de muncă, având în vedere că au fost semnate 730.427 de noi contracte permanente, cea mai mare cifră din seria istorică. Acestea reprezintă 44,5% din numărul total de contracte semnate în luna mai, ceea ce, potrivit Ministerului Muncii, este cu atât mai relevant cu cât aceasta este o lună în care, de obicei, se fac multe angajări temporare pentru a face față sezonului estival. Este un procent mai mic decât cel de 48% de contracte permanente din aprilie, dar mult mai mare decât în restul lunilor de până acum din acest an.
Încă o veste bună: Mai multe contracte permanente, mai puține angajări temporare
Dacă mergem mai departe, diferența este și mai izbitoare. Comparativ cu lunile mai de dinaintea pandemiei, procentul a trecut de la aproximativ 9% la 44% în prezent. Dintre aceste contracte permanente, 40% sunt cu normă întreagă, în timp ce 36% sunt permanente discontinue și 24% cu normă parțială.
Pe de altă parte, în luna mai s-au înregistrat 213.000 de noi afiliați la sistemul de asigurări sociale, ceea ce a dus numărul total la 20.232.000. Dacă pragul de 20 de milioane a fost depășit pentru prima dată în aprilie, tendința de creștere a continuat luna trecută.
În plus, impactul pozitiv al reformei muncii continuă să se facă simțit, cu o creștere a proporției de contracte permanente. În luna mai, acestea reprezentau 79% din total, cu 8 puncte mai mult decât înainte de pandemie. Chiar și în sectoarele cu mai multe contracte temporare, cum ar fi construcțiile, cazarea, alimentația și băuturile, există o creștere notabilă a acestor contracte.
Efectele pozitive sunt vizibile în special în rândul tinerilor, un grup în care rata de ocupare temporară a forței de muncă este de obicei ridicată. În rândul persoanelor sub 30 de ani, procentul de lucrători cu contracte permanente a crescut cu peste 20 de puncte față de media lunii mai, de la 39% în anii dinaintea pandemiei la 60% în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News