Războiul din Ucraina: A început numărătoarea inversă pentru sfârșitul lui Putin, spun oficialii de la Kiev

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Putin începe un nou mandat de președinte. Rusia pășește într-o nouă eră a autoritarismului
Putin începe un nou mandat de președinte. Rusia pășește într-o nouă eră a autoritarismului

Războiul din Ucraina: A început numărătoarea inversă pentru sfârșitul lui Putin, spun oficialii de la Kiev. 

Publicitate

Atenția în capitala ucraineană a fost fixată direct pe revolta Grupului Wagner, pe liderul acestuia, Evgheni Prigojin, și pe consecințele acesteia pentru Vladimir Putin și pentru conducerea războiului din Ucraina.

Domnia lui Putin ca președinte al Rusiei se apropie de sfârșit

"Cred că a început numărătoarea inversă", a declarat Andriy Yermak, cel mai apropiat consilier al președintelui Zelenski.

În cadrul unei ședințe de informare la Kiev, acesta a privit înapoi la anul în care Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, anexând Peninsula Crimeea.

"Ceea ce a văzut Ucraina începând cu 2014 a devenit evident pentru întreaga lume", a spus Yermak.

A început, a spus, cu decizia sa dezastruoasă de a organiza o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut. Revolta Wagner și denunțarea de către Prigozhin a justificărilor Kremlinului pentru război au eliminat, au spus ei, ceea ce a mai rămas din șansele lui Putin de a se agăța.

 

„Regimul Putin nu mai poate fi salvat"



"Regimul Putin", a insistat unul dintre ei, "nu mai poate fi salvat".

Este vital să ne amintim că tot ceea ce spun ucrainenii, în special cei care conduc țara, despre dușmanii lor ruși vine în focul unei lupte pe care o văd, în mod corect, ca pe o luptă pentru supraviețuire națională.

Ucrainenii au dus un război mediatic inteligent și sunt remarcabil de consecvenți în mesajele pe care le transmit propriului popor și aliaților lor occidentali, precum și dușmanilor lor de la Moscova.

Dorința trebuie să joace un rol în evaluările pe care le împărtășesc cu jurnaliștii.

Fără îndoială, Vladimir Putin se confruntă cu cea mai serioasă provocare la adresa autorității sale de când a devenit președinte în 2000.

Alți oficiali de rang înalt de la Kiev spun că sunt convinși că Putin se opune unor rețele informale, dar organizate, de persoane din interior dezamăgite.

 

„Prigozhin ar putea deveni noua elită politică"



În biroul său, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru BBC că "Prigozhin nu este cel mai înalt. Ei ar putea deveni noua elită politică".

Danilov a spus că printre aceștia se numără forțele de securitate, oficiali și reprezentanți ai oligarhilor ruși, care consideră că decizia lui Putin de a lansa o invazie completă a Ucrainei în februarie anul trecut a fost un dezastru personal pentru ei, precum și o amenințare pentru Rusia.

Mykhailo Podolyak, un alt consilier apropiat al președintelui Zelenski, a fost de acord că există "mai multe grupuri de oameni care vor să preia puterea în Rusia".

Sistemul construit de Putin, de sus în jos și autoritar, a fost, a susținut el, înlocuit de un vid aproape gol în centrul puterii.

Un alt oficial de rang înalt, care a vorbit cu condiția de a nu fi numit, a mers mai departe, sugerând că președintele Putin ar fi forțat să îi demită pe ministrul apărării, Serghei Shoigu, și pe șeful Statului Major, generalul Valery Gerasimov, poate ca răspuns la un alt eșec militar.

Concedierea celor doi bărbați a fost o cerere cheie a lui Evgheni Prigojin și a răzvrătiților lui Wagner.

"Prigozhin va obține ceea ce și-a dorit", a prezis oficialul. "Viața sa politică nu s-a terminat. El nu va rămâne în exil în Belarus".

Zelenski și consilierii săi doresc ca summitul să le ofere o cale fermă de aderare la NATO

 

Aceștia consideră că cel mai bun răspuns la instabilitatea din Rusia este de a prezenta un zid de fier Moscovei.

Dar incertitudinea din jurul președintelui Putin și a regimului său, după aproape un an și jumătate de război dezastruos și după drama Wagner, ar putea alimenta anxietatea acelor țări NATO care ar prefera ca războiul să se încheie la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă.

"Aceasta [Rusia] este o țară teroristă al cărei lider este o persoană inadecvată care a pierdut legătura cu realitatea. Lumea trebuie să ajungă la concluzia că este imposibil să aibă orice fel de relație serioasă cu această țară."

Oficiali ucraineni de rang înalt care au vorbit cu BBC aici, la Kiev, au susținut cu toții că președintele Putin nu ar putea supraviețui unei pierderi catastrofale de autoritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel