Războiul Rusia-Ucraina. Ursula Von der Leyen: "Nu vom recunoaşte niciodată Crimeea ca parte a Rusiei"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

"UE nu va recunoaşte niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. Lucrăm neobosit împreună cu Ucraina pentru a denunţa încălcările drepturilor omului, a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei şi a sprijini victimele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinţa pentru Crimeea.

Acum, Kievul nu mai este acuzat de uciderea Dariei Dughina doar de vreun lider pro-rus din Donbass sau de presa moscovită apropiată Kremlinului, ci direct de serviciile secrete ruse, care furnizează şi numele presupusului asasin: Natalia Vovk , o femeie ucraineană în vârstă de 43 de ani, care ar fi fost însoţită în misiune de fiica ei de 12 ani şi care ar fi fugit apoi în Estonia.

Asasinarea Dariei Dughina este "o crimă ticăloasă şi crudă", a spus într-un mesaj trimis familiei de preşedintele Vladimir Putin. Matteo Salvini vorbeşte despre "un atac monstruos, ea nu merita acel sfârşit". Iar după două zile, ideologul Dughin a rupt şi el tăcerea, definind uciderea fiicei sale un "atac terorist comis de regimul nazist ucrainean. Răzbunarea nu este suficientă, este nevoie de victorie".

Kievul continuă să nege: "Ucraina cu siguranţă nu este implicată în uciderea doamnei Dughina. Nu are sens din multe motive - a declarat pentru Bild Mihailo Podoliak, consilier-şef al liderului de la Kiev. Familia Dughin nu face parte dintre organizatorii şi conducătorii activi ai războiului. Sunt doar elemente ale sistemului general de propagandă isterică a Rusiei".

Ursula Von der Leyen: "Nu vom recunoaşte niciodată Crimeea ca parte a Rusiei"

 

Conform anticipărilor şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, Uniunea Europeană va discuta despre lansarea unei operaţiuni majore de antrenament pentru forţele ucrainene în ţările vecine. Ştirea stârneşte furia Moscovei: "Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: UE va crea tabere de antrenament pentru terorişti şi pentru militanţii nazişti ai regimului de la Kiev", a tunat pe Telegram purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Prin trei decrete semnate de Preşedintele Republicii, Italia a revocat zece onoruri la tot atâţia cetăţeni ruşi pentru "lipsă de demnitate". Decretele au fost semnate la 8 august şi publicate în Monitorul Oficial la 20 august. Printre personalităţile ruse afectate de această măsură se numără politicieni, antreprenori şi manageri.

Premierul italian Mario Draghi, care a intervenit la cea de-a doua aniversare a Platformei Internaţionale pentru Crimeea, a ţinut "să exprime sprijinul ferm al Italiei pentru această iniţiativă şi pentru Ucraina". "Ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 a fost un act de agresiune inacceptabil, o încălcare clară a dreptului internaţional. Italia a condamnat în mod constant anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi militarizarea treptată a peninsulei de către Moscova.

Suntem profund îngrijoraţi de înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în peninsulă şi suntem alături de comunitatea tătarilor din Crimeea, împotriva violenţei şi a nedreptăţii de care suferă. Lupta pentru Crimeea face parte din lupta pentru eliberarea Ucrainei. În februarie, forţele ruse au folosit Crimeea pentru a lansa atacul asupra regiunilor din sudul Ucrainei, inclusiv împotriva Hersonului.

Şi continuă să folosească Crimeea pentru a exercita presiuni militare asupra altor zone, în special asupra oraşelor-port Mikolaiv şi Odesa. Comunitatea internaţională nu poate întoarce spatele în faţa încercărilor Rusiei de a supune alte părţi ale teritoriului ucrainean. Rusia trebuie să pună capăt ocupaţiei sale ilegale, atacurilor sale brutale asupra civililor neînarmaţi. Italia va continua să sprijine Ucraina. Suntem alături de voi în lupta voastră de a rezista invaziei ruse, de a restabili integritatea teritorială a Ucrainei, de a vă proteja democraţia şi independenţa", a declarat Draghi.

 "Crimeea nu a fost folosită doar ca bază militară, ci şi ca test pentru alte anexări brutale ale unei părţi a teritoriului ucrainean. UE va fi alături de Ucraina cât va fi nevoie, iar dorinţa noastră de a vedea Ucraina ca membru al UE nu a fost niciodată atât de puternică", potrivit La Stampa, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel