Publicitate
Rusia și Ucraina, care se numără printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la ceremonia de semnare de la ora 13.30 GMT, au declarat cele două părți.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat acordul ca fiind "un acord pentru întreaga lume", în timp ce președintele turc Tayyip Erdogan, a cărui țară a oferit un teren neutru pentru semnarea tratatului, s-a grăbit să primească laude pentru rolul său în organizarea acordului.
'Suntem mândri că am contribuit la o inițiativă care va juca un rol major în rezolvarea crizei alimentare mondiale, care se află de mult timp pe ordinea de zi', a declarat el, conform Daily Mail.
Războiul se va sfârși la masa negocierilor. Acesta este un punct de cotitură
Blocada asupra porturilor ucrainene de către flota rusă din Marea Neagră a agravat perturbările lanțului de aprovizionare la nivel mondial și, împreună cu sancțiunile occidentale impuse Moscovei, a alimentat inflația ridicată a prețurilor la alimente și energie de când forțele rusești au pătruns în Ucraina la 24 februarie.
Detaliile complete ale noului acord nu au fost publicate imediat, dar agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă, a declarat că trei porturi ucrainene, inclusiv cel mai mare centru de export Odesa, vor fi redeschise.
Diplomații au declarat săptămâna trecută că detaliile planului includeau ca navele ucrainene să ghideze navele de cereale prin apele minate ale porturilor, iar Turcia să supravegheze inspecțiile navelor pentru a risipi temerile rusești că acestea ar putea introduce ilegal arme în Ucraina.
Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile de la Odesa, iar zeci de nave au fost blocate de ofensiva Moscovei
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a scris joi pe Twitter că reuniunea de vineri de la Istanbul va marca "primul pas pentru a rezolva actuala criză alimentară".
Statele Unite au salutat, de asemenea, acordul și au declarat că se concentrează pe responsabilizarea Rusiei pentru implementarea acestuia.
Moscova a negat responsabilitatea pentru agravarea crizei alimentare, acuzând în schimb efectul de răcire al sancțiunilor occidentale pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte și Ucraina pentru că a minat căile de acces la porturile sale din Marea Neagră.
Organizația Națiunilor Unite și Turcia lucrează de două luni pentru a intermedia ceea ce Guterres a numit un acord "pachet" - pentru a restabili exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei și, în același timp, pentru a ușura transporturile rusești de cereale și îngrășăminte.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Uniunea Europeană a propus relaxarea unor sancțiuni anterioare pentru a consolida securitatea alimentară globală. Moscova a sperat că acest lucru va crea condiții pentru exporturi neîngrădite de cereale și îngrășăminte.
Turcia, un membru NATO care are relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, controlează strâmtorile care duc în Marea Neagră și a acționat ca mediator în problema cerealelor.
În pofida semnării acordului, luptele continuă nestingherite în estul Ucrainei
Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, s-a întâlnit joi cu comandanții de rang înalt și a declarat că forțele Kievului, înarmate acum din ce în ce mai mult cu armament occidental de precizie și cu rază de acțiune mai lungă, au un potențial puternic de a schimba situația pe câmpul de luptă.
Statele Unite consideră că armata rusă suportă sute de pierderi pe zi, inclusiv mii de ofițeri până la gradul de general în total, în cursul războiului, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării.
'Lanțul de comandă încă se luptă', a declarat oficialul de la Washington, sub rezerva anonimatului, deși Ucraina a suportat de asemenea pierderi semnificative.
Oficialul a mai spus că Washingtonul crede că Ucraina a distrus peste 100 de obiective rusești 'de mare valoare' în Ucraina, inclusiv posturi de comandă, depozite de muniție și situri de apărare aeriană.
Nu au existat progrese majore pe liniile de front de când forțele rusești au cucerit ultimele două orașe deținute de ucraineni în estul provinciei Luhansk la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News