Cartofii sunt o sursă excelentă de vitamina B, acid folic și minerale precum potasiu, magneziu și fier. Potrivit unui studiu din British Journal of Nutrition, cartofii sunt clasificați greșit drept alimente cu indice glicemic ridicat, iar Serviciul de Cercetări Agricole din Navarra a identificat 60 de tipuri de fitochimicale și vitamine în coaja cartofilor, care ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de LDL al colesterolului rău și la menținerea arterelor lipsite de grăsime.
După cum puteți vedea, este un aliment foarte complet și proprietățile sale îl fac nu numai un ingredient foarte util în bucătărie, ci și în exterior. De exemplu, cartofii sunt buni pentru ochi sau pentru digestie și acestea sunt câteva dintre utilizările cartofilor despre care poate nu ați știut.
Cartofi pentru creșterea părului
Cartoful conține vitamine și minerale care ajută la creșterea părului. Dacă îi folosiți sucul, nu numai că veți stimula creșterea, dar veți avea și păr strălucitor.
Luați 3 cartofi medii, curățați-i, răzuiți-i și puneți în blender. Adăugați puțină apă și amestecați până devine omogen. Se strecoară și se colectează sucul într-un recipient.
Pentru aplicare, spălați părul și clătiți bine, puneți sucul de cartofi pe scalp și masați ușor. Apoi răspândiți peste tot părul. Puneți o folie de plastic și lăsați-l să acționeze timp de 20 de minute. Clătiți cu apă călduță.
Cartofi pentru ochi
Cartoful are proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea umflăturii ochilor, de aceea ajută la reducerea pungilor și a cearcănelor dacă aplicați puțin.
Se curăță un cartof, se taie felii și se răcește la frigider timp de 30 de minute. Dacă doriți, îl puteți lăsa peste noapte. Pentru a aplica, culcați-vă și aplicați feliile pe zona ochilor. Așteptați 5 minute și schimbați feliile cu cele reci. Repetați acest proces până când observați că umflăturile și cearcănele sunt reduse.
Cartofi pentru ameliorarea acidității și gastritei
Puneți un cartof crud tăiat în blender cu puțină apă. Când este lichefiat, se strecoară și se păstrează într-un recipient la frigider. Puteți lua o linguriță de fiecare dată când simțiți arsuri la stomac.
Cartoful este unul dintre alimentele pe care le avem întotdeauna în frigider, ce mai bine decât să îi cunoaștem proprietățile și să profităm de toate utilizările sale, nu crezi?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News