În Leeds, protestele au continuat duminică seară în cartierul unde familia română a fost implicată în violențele de săptămâna trecută. Tatăl copiilor preluați de autorități face apel disperat pentru întoarcerea acestora acasă.
Incidentul a început când unul dintre copii, în vârstă de 7 luni, a ajuns la spital cu răni la cap. Potrivit Ștefaniei Banu, reprezentantă a ONG-ului Roconnect, „pur și simplu o soră și-a scăpat frățiorul din brațe, n-a vrut să spună nimic de frică și, până și-a făcut ea curaj să spună, doctorii de aici n-au înțeles de ce bebelușul avea rană la cap. Nu a fost nimeni agresat. Nu este vorba nicidecum despre copilași care au cerșit sau care au fost abuzați fizic de părinți.”, conform Antena 3 CNN.
„Nu m-am gândit că o să se ajungă unde s-a ajuns. Suntem o familie credincioasă și în Biblie, unde este cuvântul lui Dumnezeu, spune că „nu va cădea un fir de păr din capul omului fără știrea și voia lui Dumnezeu”. Și cred în Dumnezeu că toate lucrurile astea s-au întâmplat pentru că Dumnezeu a îngăduit.”, a declarat tatăl copiilor din Leeds.
Declarațiile autorităților române
Președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, a declarat: „Situația din comunitatea românească din Leeds a fost și este în atenția noastră încă din seara producerii nefericitelor incidente. De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale.”
Motivul intervenției autorităților britanice
Achiriloaie a reiterat că: „Ce s-a întâmplat la Leeds este, din păcate, trist și cu impact mare atât în comunitatea românească din teritoriu, cât și în societatea britanică. Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă. Revenind la ceea ce contează cu adevărat: interesul superior al copilului. Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.”
Acțiunile autorităților române
„Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă, am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță.”, au transmis autoritățile române.
Achiriloaie a mai menționat că ANPDCA va continua monitorizarea cazului și va colabora cu Consulatul General al României la Manchester pentru a găsi cea mai bună soluție pentru cei patru copii, care sunt în prezent în siguranță, sub grija autorităților britanice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News