Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce i-a fost respinsă cea de-a doua candidatură la prezidenţiale: „Voturile suveraniștilor S.O.S. nu merg la sistem!”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce i-a fost respinsă cea de-a doua candidatură la prezidenţiale: „Voturile suveraniștilor S.O.S. nu merg la sistem!”
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce i-a fost respinsă cea de-a doua candidatură la prezidenţiale: „Voturile suveraniștilor S.O.S. nu merg la sistem!”

Diana Șoșoacă a reacționat rapid la decizia BEC de a-i respinge cea de-a doua candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Liderul partidului SOS România a postat un mesaj pe Facebook în care și-a exprimat frustrarea și indignarea față de ceea ce ea consideră a fi o nedreptate gravă.

Biroul Electoral Central (BEC) a dat o lovitură importantă pe scena politică din România, respingând cea de-a doua candidatură a Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024. Decizia vine la doar câteva zile după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat prima sa încercare de a intra în cursa pentru Cotroceni, iar consecințele asupra dinamicii electorale pot fi semnificative.

Șoșoacă, lider al partidului SOS România, rămâne acum fără opțiuni pentru a-și relua candidatura, dar a reacționat vehement, promițând că va continua lupta pe alte căi.

 

Decizia Biroului Electoral Central

 

Cea de-a doua cerere de candidatură a Dianei Șoșoacă a fost depusă în ultimele minute înainte de expirarea termenului limită, imediat după decizia CCR. Cu toate acestea, BEC a considerat inadmisibilă această candidatură dintr-un motiv procedural: lipsa semnăturilor de susținere. Potrivit legii electorale, orice candidatură la funcția de președinte trebuie să fie însoțită de un număr minim de semnături valide, iar în acest caz, Șoșoacă nu a prezentat aceste semnături la momentul depunerii dosarului.

Surse din cadrul BEC au dezvăluit că membrii USR și PNL au votat pentru acceptarea candidaturii Dianei Șoșoacă, însă ceilalți membri au fost împotrivă, ceea ce a dus la respingerea dosarului. Deși decizia poate fi contestată în instanță, perspectivele ca Șoșoacă să revină în cursă sunt extrem de limitate.

 

Reacția Dianei Șoșoacă

 

Diana Șoșoacă a reacționat rapid la decizia BEC, postând un mesaj pe Facebook în care și-a exprimat frustrarea și indignarea față de ceea ce ea consideră a fi o nedreptate gravă. În declarațiile sale, Șoșoacă a criticat dur Curtea Constituțională, cerând chiar desființarea acesteia și acuzând-o de abuzuri și practici împotriva statului de drept.

„Cea mai mare mârșăvie a Curții Constituționale,” a spus Șoșoacă, adăugând că această instituție nu mai are legitimitate în ochii poporului român. „Trebuie desființată și aleasă de poporul român”, a continuat ea, acuzând atât CCR, cât și BEC de subminarea procesului democratic.

Șoșoacă a anunțat că va contesta decizia BEC și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), promițând că nu se va lăsa intimidată de aceste piedici. 

„Biroul Electoral Central AUR, PSD și UDMR au votat împotriva candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă! Acum înțelegeți că AUR=PSD=UDMR?
Simion+Ciolacu+Hunor! USR și PNL joacă teatru! Voturile suveraniștilor S.O.S. nu merg la sistem! Luptăm până la capăt!”, a mai scris pe Facebook.

 

Cei care au votat împotriva candidaturii

 

Un aspect notabil al acestui proces este cine a contestat candidatura Dianei Șoșoacă. Printre cei care au depus contestații se numără foști colegi de partid, Mihai Gheorghe Ursa și Amalia Bellantoni. Aceștia au acuzat-o pe Șoșoacă de comportament care instigă la ură și discriminare. În declarațiile sale, Bellantoni a afirmat că Șoșoacă a avut numeroase acțiuni homofobe și de incitare la violență, argumentând că o asemenea persoană nu ar trebui să aibă dreptul de a candida la funcția supremă în stat.

În plus, acuzațiile de falsificare a semnăturilor au fost un alt punct central al contestațiilor. Potrivit unor surse, semnăturile prezentate de Șoșoacă pentru prima sa candidatură ar fi fost copiate din bazele de date folosite la alegerile locale și europarlamentare, ceea ce a ridicat suspiciuni asupra validității acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel