Reacțiile românilor din diaspora, după ce Lasconi i-a făcut "trădători": "Plecarea n-a fost ușoară" / "Nu am luat bilet și basta, avem 'abonamente' la avion"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Elena Lasconi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Elena Lasconi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii din diaspora și-au exprimat dezamăgirea față de Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, după ce aceasta a făcut o declarație controversată în care a calificat românii plecați în străinătate drept "trădători". Afirmațiile au stârnit reacții negative în rândul comunităților de români din afara țării, care consideră că aceste cuvinte subminează eforturile și sacrificiile făcute de cei care au ales să plece pentru a-și construi un viitor mai bun. Mai mult, spun aceștia, mulți dintre români nu și-au cumpărat bilet de avion doar "dus", ci zboară extrem de frecvent către țară.  

"Sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte", a spus Elena Lasconi într-un interviu. Declarația sa nu a trecut neobservată, iar românii din diaspora se declară extrem de dezamăgiți de o astfel de atitudine a unui candidat la alegerile prezidențiale. 

"Declarația dumneavoastră, în orice context și oricum ați spune-o, m-a rănit profund, doamnă Elena Lasconi, iar explicația este și mai tristă!", scrie Alexandra Georgiana Chiribes, o româncă stabilită la Dortmund, Germania. 

"Ghiciți dacă ne veți mai convinge vreodată să vă votăm... Doamna, plecarea din România nu a fost o alegere ușoară pentru noi, însă a fost mai mult o circumstanță impusă. Eu de exemplu am plecat după soțul meu, nu pentru că mi-am dorit să renunț la România, ci pentru că așa a fost situația. În Germania, țara în care am venit, ceea ce m-a atras a fost ceea ce părea a fi un loc al regulilor și al corectitudinii, pentru cei care cunosc sistemul. Dacă știi legile și știi unde să vorbești, îți poți găsi dreptatea. Această corectitudine vine doar atunci când știi să o ceri și să o cauți, mai ales în ultimii ani.

Cu toate acestea, nu am uitat România și valorile sale. Am transmis, fetelor mele, tot ce este bun din România – tradițiile, cultura și dragostea de țară și în primul rând: LIMBA! E personal sunt profund implicată în voluntariat, din toate punctele de vedere, pentru România. De la păstrarea tradițiilor, la inițiative de integrare și reintegrare în țară, până la asistență juridică, fac tot ce pot pentru a ajuta comunitatea noastră, chiar și de la distanță.

Nu ne-am luat doar un bilet de plecare, și nici nu am închis vreodată ușa în urma noastră. Ne întoarcem acasă, investim timp și resurse, iar România rămâne parte din cine suntem, indiferent unde ne aflăm.

Și pe final o întrebare: cât timp, nu doar bani ci TIMP, ați investit voluntar cu titlu gratuit, fără interes în ȚARA noastră dumneavoastră și copiii dumneavoastră ca unul dintre miile de diasporeni care poate sunt membrii sau care au înființat o asociație pentru a îi aduce mai aproape de țară? Apropo de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ați auzit? Vă sună cunoscut? Îi cunoașteți activitatea?.... pare că nu și este trist!", mai scrie românca.

Ciolacu a gafat la fel ca Lasconi

 

Alexandra remarcă și faptul că Marcel Ciolacu a gafat în trecut, atunci când a spus că românii din diaspora nu vor să revină acasă.

"P.S. stați liniștită și domnul Ciolacu a declarat la Berlin că dânsul știe că Diaspora nu vrea acasă și atunci am fost dezamăgită și nu am uitat și am auzit cu urechile mele, am văzut cu ochii mei și l-am întrebat: în urma căror statistici domnule Ciolacu ne spuneți așa ceva..... bineînțeles a adus familia în discuție.... trist.......în concluzie..... și noi Diaspora cu cine votăm anul acesta?", mai scrie românca stabilită în Germania.

declaratie-romani-tradatori-lasconi

Claudia Puiu: Avem "abonamente" la avion

 

La rândul său, Claudia Puiu, președinta Centrului Franco-Român din Bordeaux, susține că România "este în inima fiecăruia" dintre cei care au plecat peste granițe, această decizie nefiind una ușoară pentru nimeni.

"Doamna Lasconi, cu tot respectul, România este în inima fiecăruia dintre noi care a plecat și nu a fost ușoară această decizie. Nu am dat România pentru Franța, sau pentru altă țară, și nici țara în care am reușit pentru România, amândouă ne sunt așezate bine în cap și suflet.

Franța pentru mine este a doua familie, o familie care mi-a arătat o lume ideală, integră și care m-a învățat să am curaj și să cred ca , într-o bună zi, și România mea va putea avea un cadru asemănător de dezvoltare umană. Nimeni, dar nimeni niciodată, nu ne-a obligat să pledam pentru România.

Aveam ocazia să ne camuflam și să ne atribuim tot felul de justificări, chiar am fi fost total îndreptățiți dacă huleam, dar n-am făcut-o, ci din contră, am ridicat capul și am argumentat fiecare firișor al identității noastre, fiecare moment al existenței noastre, și un lucru foarte important de reținut, doamna dragă, este că, am avut curaj să transmitem totul și copiilor noștri.

Am transmis bunul din România, am transmis acele semne de dragoste care au contribuit la evoluția noastră. Nu am luat un bilet și basta, am luat multe, extrem de multe bilete, avem “abonamente” la avion, facem economii luni de zile să aducem bani în țară și să ne aducem copiii în vacanță.

România suntem și noi, acolo unde ne aflăm!", scrie Claudia Puiu pe Facebook.

declaratie-romani-tradatori-lasconi-2

Elena Lasconi se apără și spune că declarația sa a fost scoasă din context

 

Elena Lasconi, președinta USR, a revenit cu clarificări după ce declarațiile sale referitoare la diaspora au generat un val de critici, în special din partea Ramonei Strugariu, copreședinta REPER.

Lasconi a explicat că afirmațiile sale au fost scoase din context și folosite în scopuri politice, reiterând că familia sa face parte din diaspora și că nu ar fi putut niciodată să îi considere trădători. „Mare parte din familia mea este în diaspora. Fiica mea, singurul meu copil, trăiește în Franța. Fratele meu împreună cu cei șapte nepoți... sunt în Australia. Prietenii mei, unchi, mătuși – în Elveția. Am verișoară în Suedia. Vă gândiți că eu aș face-o trădătoare pe fiica mea? Sau pe fratele meu? Nu. Mă refeream strict la mine și la responsabilitatea mea", a declarat Lasconi.

Ea a adăugat că în interviul în care a făcut afirmațiile contestate a subliniat și faptul că diaspora este „cel mai mare investitor al României” și că își dorește ca românii plecați peste hotare să revină în țară. „Am vorbit cu oameni din diaspora care lucrează acolo de 20 și ceva de ani și își doresc să se întoarcă. Mi-aș dori să vină medicii înapoi în România, pentru că avem un deficit mare de medici”, a spus ea.

Elena Lasconi, președinta USR, a revenit cu clarificări după ce declarațiile sale referitoare la diaspora au generat un val de critici, în special din partea Ramonei Strugariu, copreședinta REPER.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel