Cu trei decenii de la începerea publicării cifrelor anuale de box office în România, această reușită este un semn al aprecierii publicului pentru producțiile locale.
În fruntea clasamentului general se află "Barbie și Oppenheimer", o comedie cu peste 1,1 milioane de încasări combinate, stabilindu-se ca liderul incontestabil al box office-ului românesc în acest an.
Patru filme naționale sunt în top 10 anual
Cu toate acestea, o surpriză plăcută pentru industria locală este clasarea pe locul al treilea a filmului "Miami Bici 2" al regizorului Jesús del Cerro, cu 430.000 de spectatori în doar trei săptămâni.
"Miami Bici 2", continuarea unei producții de succes, a fost inițial întrerupt de blocajul din 2020, dar a revenit în forță, atrăgând mulți spectatori în cinematografe și devenind cea mai amplă lansare a anului.
Al doilea film românesc în topul anual este "Romina, VTM", o dramă concentrată pe povestea unei tinere care încearcă să salveze barul tatălui său. Cu o coloană sonoră dominată de manele, filmul a atras inițial atenția publicului, devenind cel mai bun debut general din 2023.
Mircea Popa, celebrul YouTuber din România, a contribuit și el la succesul anului cu filmul "Nuntă pe bani", care a abordat tematica financiară printr-o nuntă neconvențională. Acest film a fost vizionat de 368.000 de români într-o perioadă de nouă săptămâni.
A patra producție autohtonă din topul anual este "Pachetul de Acțiune", o comedie semnată Vidra Productions, care a încheiat prezența sa în cinematografe cu un total de 322.000 de intrări. Alte mențiuni notabile în box office includ "Ramon", regizat tot de Jesús del Cerro, clasat pe locul 13, cu 198.000 de bilete vândute.
Filmele artistice nu au reușit să atragă aceeași atenție
Deși filmele comerciale au avut un succes considerabil, producțiile de artă nu au reușit să atragă aceeași atenție. Filme precum "Libertate" de Tudor Giurgiu, "Carbon" de Ion Borș, "Șefu'" de Bogdan Mirică, "Arsenie" de Alexandru Solomon, "O viață de apoi uimitoare", "Spre nord" de Mihai Mincan, "Nu te aștepta la prea multe de la sfârșitul lumii" de Radu Jude, și "Ziua tigrului" de Andrei Tănase au avut vânzări mai modeste la box office.
În ciuda acestor diferențe, prezența notabilă a producțiilor autohtone în topul anual demonstrează că cinematografia românească atrage din ce în ce mai mult publicul și este apreciată în rândul spectacolelor de divertisment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News