Potrivit datelor furnizate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, temperatura medie globală pe 3 iulie a ajuns la 17,01 grade Celsius, depășind recordul anterior din august 2016 de 16,92 grade Celsius.
Conform datelor NCEP, în următoarele 24 de ore, temperatura medie globală pe 4 iulie a atins 17,18 grade Celsius. Această veste, deși alarmantă, nu vine ca o surpriză, având în vedere că alte recorduri de temperatură au fost înregistrate în mai multe țări, iar dezastrele climatice au devenit din ce în ce mai frecvente și mai devastatoare în întreaga lume.
Fenomenul El Niño nu s-a încheiat
Organizația Mondială de Meteorologie, specializată în climă și vreme, a avertizat că fenomenul El Niño nu s-a încheiat și că ar putea fi înregistrate și mai multe recorduri de temperatură în următoarele 12 luni.
Datele analizate provin de la Institutul de Schimbări Climatice de la Universitatea din Maine și includ observații terestre și maritime din întreaga lume. Cu toate acestea, "recordul" pentru cea mai caldă zi rămâne neoficial, întrucât nu a fost confirmat de alte măsurători.
Ailie Gallant, profesor asociat la Școala Pământului, Atmosferei și Mediului de la Universitatea Monash, a subliniat că importanța nu stă în faptul că această săptămână a stabilit sau nu un nou record.
"Ideea este că avem din ce în ce mai multe zile foarte calde. Avem valuri de căldură mai frecvente și temperaturi ridicate", a afirmat ea. "Acesta este noua normalitate. Vom continua să experimentăm o vreme tot mai caldă până când vom reduce emisiile de gaze cu efect de seră și vom începe să inversăm schimbările climatice."
În întreaga lume, valurile de căldură sufocă multe țări
China înregistrează temperaturi peste 35°C, în timp ce țările din nordul Africii se confruntă cu călduri de peste 50°C. Părțile sudice ale SUA sunt afectate de temperaturi extreme, iar Antarctica, unde este iarnă în prezent, înregistrează și ea temperaturi peste medie.
Directorul adjunct al Melbourne Climate Futures, Kathryn Bowen, a subliniat că aceste condiții extreme se întâmplă în toată lumea și că trebuie să acționăm urgent pentru a dezvolta soluții și răspunsuri adecvate. În luna mai, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că temperaturile globale vor continua să stabilească noi recorduri în următorii cinci ani, cu o probabilitate de 98% ca unul dintre acești ani să fie cel mai cald înregistrat vreodată.
Ultimele două decenii au fost cele mai calde din istorie, iar oamenii de știință susțin că acest fenomen se datorează în mare măsură schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News