Cele mai multe dintre cutremure au avut loc la adâncimi intermediare. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,8 și s-a produs la 37 kilometri adâncime.
„În ceea ce privește noul con vulcanic care s-a format pe flancul de nord-est al Cumbre Vieja, acesta continuă să emită lavă pe versantul spre nord și în centrul celor mai vechi fluxuri fără a ocupa un nou teritoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt științific al Planului de Urgență pentru Riscul Vulcanic al Insulelor Canare (Pevolca), María José Blanco.
Así ha crecido el cono secundario de la erupción de #LaPalma desde el domingo debido a la emisión de piroclastos.
En solo 3 días y medio el cambio impresiona. pic.twitter.com/ZtYoMdU5x6— Itahiza (@ita_dc) December 1, 2021
Cel mai important eveniment înregistrat marți a fost emisia mare de gaze în zonele evacuate din sud, care a împiedicat accesul cetățenilor pentru a efectua curățarea cenușii. Totuși, pe timpul nopții aceste valori și-au pierdut din intensitate și miercuri dimineață a fost autorizată din nou intrarea în acele zone, persoanele fiind întotdeauna însoțite de autorități.
Parametrii de calitate a aerului sunt deja la niveluri bune sau rezonabil bune în toate stațiile insulei, atât în ceea ce privește incidența dioxidului de sulf, cât și în acumularea de particule în suspensie sub 10 microni.
Oamenii pot solicita accesul cu cel puțin 24 de ore înainte
În plus, consiliul din La Palma a activat un nou sistem cu coduri QR pentru a facilita controalele și identificarea persoanelor care trebuie să intre în perimetrul de securitate delimitat de erupția vulcanică din Cumbre Vieja. Pe parcursul acestei săptămâni, cei interesați îl vor primi pe telefonul mobil după ce au făcut cererea aferentă.
Acest nou sistem va coexista cu sistemul actual de hârtie tipărită pentru a permite oamenilor să se adapteze progresiv la această nouă procedură. Oamenii care se află în zona evacuată pot solicita accesul cu cel puțin 24 de ore înainte pentru a efectua diferite sarcini, care pot fi selectate în meniul aplicației.
Vor fi ocazional și ploi slabe, cu o posibilă intrare de praf african sâmbătă, care ar înrăutăți calitatea aerului.
Pagubele materiale, estimate la aproape 900 de milioane de euro
Potrivit celui mai recent bilanț, aproximativ 1.150 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat gros de lavă gros, o zonă echivalentă cu 1.600 de terenuri de fotbal, ocupând aproape 1,6% din teritoriul total al insulei. Peste 7.000 de locuitori au fost evacuați.
Pagubele materiale au fost estimate vineri la aproape 900 de milioane de euro.
Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, pentru prima dată în 50 de ani.
Insula La Palma se confruntă în prezent cu a treia erupţie într-un secol, după cele ale vulcanului San Juan în 1949 şi Teneguia în 1971.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News