„Zona de sud și sud-est a Europei a fost marcată de acest val de căldură persistent, de lungă durată și într-adevăr și noi înregistrăm în țara noastră cel mai lung val de căldură ca număr de zile consecutive. Vorbim de 15 zile consecutive în care temperaturile - în partea de vest, în partea de sud-sud-est a țării - au depășit 35 de grade Celsius, iar în cele mai călduroase zile din iulie, de la sfârșitul lunii, 28-29-30-31 iulie, ne-am apropiat de valori de 40 de grade”, a declarat joi, la Digi24, directorul ANM, Elena Mateescu.
În plus, primele două zile din august au fost cele mai călduroase, atât din punctul de vedere al valorilor de temperatură - 41 de grade Celsius, inclusiv în Capitală au fost 40 de grade Celsius -, dar și ca număr al stațiilor meteorologice, cinci stații meteorologice din zona de sud, în care am atins și depășit 40 de grade Celsius, a explicat meteorologul.
Care a fost cea mai mare temperatură absolută înregistrată în România
„Din punctul de vedere al valului de căldură, ca durată de zile consecutive, este cel mai lung înregistrat de țara noastră până în prezent. Am mai avut în iulie 2007 zece zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 30 de grade Celsius, însă ca valori-record, de 40 de grade Celsius, aș aminti aici data de 5 iulie 2000, când la 40 de stații meteorologice din țara noastră temperaturile maxime au atins și depășit 40 de grade; în 24 iulie 2007 de asemenea au fost 51 de stații de stații meteorologice și în 15 iulie 2012 a fost vorba de 12 stații meteorologice. Nu în ultimul rând, cel mai recent an, în 2015, au fost doar 40,7 grade Celsius la Giurgiu și 40,3 la Zimnicea.
Așadar, în istoria înregistrărilor meteorologice, cele mai puternice intervaluri de căldură până în prezent, ca valori de temperatură, au fost în 2000, 2007, 2012 și 2015.
De altfel, în iulie 2007 am înregistrat cea mai mare valoare, temperatura maximă absolută la Calafat, 44,3 grade, doborând recordul anterior din 5 iulie 2000 - 43,5 la Giurgiu”, a detaliat Elena Mateescu.
Cel mai timpuriu cod roșu de caniculă
Acum, în 2021, avem un record nu numai ca durată de zile consecutive, dar a fost emis și cel mai timpuriu cod roșu de caniculă, în ultima decadă a lunii iunie, mai precis în 24-25 iunie, pentru județele din partea de vest-nord-vest a țării, respectiv șapte județe. Ne amintim că în 11 județe din partea de sud și centru și jumătatea estică, în cele două zile, a fost cod galben, a menționat directorul ANM.
Astăzi (joi - n.r.) a fost o pauză, o restrângere ca zonă de referință, a valului de căldură, în partea de sud-vest a țării, acolo unde patru județe sunt sub avertizare cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic și deja la ora 17:00 se înregistrau 36 de grade Celsius la Calafat, Bechet, Zimnicea.
Vineri, 13 august, vor fi temperaturi de 34-35 de grade Celsius tot în această parte a țării, însă începând de sâmbătă, duminică și în primele zile din săptămâna viitoare, până miercuri, valul de căldură să fie în accentuare și în extindere.
Valul de caniculă extremă din sud-vestul Europei va afecta și România. Pe litoral, vreme perfectă
Ceea ce se întâmplă acum în Spania, în Italia, în Portugalia va avea o deplasare și spre zona țării noastre și ne va afecta și pe noi la sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare, când vom vorbi de temperaturi mai mari de 37-38 de grade Celsius în bună parte din țară, în special partea de sud-sud-vest a țării, spune Elena Mateescu.
La malul mării, temperaturile se vor situa frecvent sub 28 de grade, acolo vor fi cel mult 28-29 de grade, posibil 30 de grade la începutul săptămânii viitoare, însă vremea va fi frumoasă, fără precipitații, în timp ce apa mării va avea între 24 și 26 de grade.
Temperaturile resimțite vor fi însă ceva mai mari. Și astăzi, în zona de sud-vest a țării, unde valorile în condiții standard au fost de 34-36 de grade, valorile resimțite au fost de 38, chiar 41 de grade la Calafat.
La București, valorile de joi au fost de 32-33 de grade, în următoarele zile fiind de așteptat 30-31 de grade, dar duminică va fi din nou o zi de caniculă, cu 35 de grade, iar în primele zile din săptămâna viitoare temperatura se va menține la 35-36 de grade.
Fenomenele meteo sunt mai intense și mai violente. Record de coduri roșii în această vară
Ne așteptăm ca începând de marți chiar, dar în special miercuri și joi, pe fondul masei de aer foarte cald preexistente, să vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, pentru că mai ales începând de joi vom observa o scădere a valorilor de temperatură, cel puțin pentru jumătatea de nord a țării, a declarat directorul ANM.
Vom înregistra cel mult 28-29 de grade Celsius, o diferență semnificativă, în extremitatea sudică 30-31 de grade, dar vom vorbi de fenomene de instabilitate atmosferică temporară accentuată, care caracterizează, practic, ceea ce s-a întâmplat pe tot parcursul acestei veri: zone din țara noastră, mai ales în partea de sud-sud-vest au fost foarte călduroase, în timp ce în zona de centru-nord-est a țării fenomenele au fost de instabilitate atmosferică accentuată.
Trebuie să consemnăm și numărul de avertizări meteorologice cod roșu de tip nowcasting (cu producere imediată - n.r.) emise de la începutul acestui an - 314, din care în vara 2021 au fost 207.
Dacă ne uităm la ultimii doi ani, spre comparație, au fost 160 în 2020, din care 153 pe perioada de vară, în timp ce în 2019 au fost doar 73, din care 64 pe timp de vară.
„Observăm, așadar, în acest an, de trei ori mai multe mesaje de acest tip, care confirmă până la urmă intensitatea și frecvența mult mai mare a acestor tipuri de fenomene, în condițiile în care vorbim de o căldură mult mai evidentă în sistemul climatic, care coroborată și cu o cantitate mai mare de vapori de apă, determină până la urmă fenomene mult mai intense și mult mai violente”, a punctat Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News