Recunoașterea românilor ca minoritate națională în Italia. Reprezentanții Guvernului de la Roma, discuții în Parlamentul României

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiană au participat, marți, 17 ianuarie, la o întâlnire cu reprezentanții unei delegații din Republica Italiană condusă de Giorgio Silli, secretar de stat pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională. În cadrul acestei întâlniri, deputații români au susținut propunerea prin care se solicită oficial statului italian recunoașterea românilor ca minoritate națională.

Reprezentanți ai Guvernului de la Roma au participat, zilele trecute, la o întâlnire cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Italiană. La întâlnirea desfășurată în Parlamentul României a participat și Giorgio Silli, secretar de stat pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională.

În cadrul discuției au fost abordate mai multe aspecte importante în ceea ce privește drepturile românilor din Italia. Mai mult, delegația română a subliniat, prin vocea deputatului Antonio Andrușceac (AUR), importanța deciziei ca românii din Italia să fie recunoscuți în mod oficial de către statul italian drept minoritate națională.

Potrivit oficialilor români, această decizie este una firească și este susținută de structura populației din Italia și de faptul că românii reprezintă una dintre cele mai însemnate minorități din statul italian.

„Comunitatea românilor din Italia este una importantă pentru statul italian, dar și pentru țara noastră, ei fiind contributori esențiali la PIB-ul României prin ceea ce trimit în țară. (...) Rugămintea majoră pe care v-o înaintez este să transmiteți Guvernului italian și doamnei premier Giorgia Meloni solicitarea noastră de a se lua în calcul în viitorul cât mai apropiat problema minorității românilor și recunoașterea acestora, așa cum s-a întâmplat în cazul altor minorități mult mai puțin importante din punct de vedere numeric, pentru că este un pas în ceea ce înseamnă atât reciprocitate, cât mai ales relații de normalitate și de prietenie", a spus deputatul Antonio Andrușceac.

Peste 1 milion de români trăiesc oficial în Italia, cea mai numeroasă comunitate de migranți din această țară

 

Potrivit unui comunicat al Institutul naţional de Statistică din Italia, românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de emigranți din Peninsulă. 

La începutul anului 2022, în Italia traiau aproximativ 1.083.771 de români, reprezentând 21,54% din totalul emigranților din această țară. În top urmează albanezii ( 419.987) și ucrainienii (225.307). Aceasta este de fapt o creștere ușoară față de anul anterior când pe teritoriu Italiei locuiau 1.076.412, în vreme ce în 2020 erau 1.145.718 de români, iar în 2019 - 1.143.859.

În ceea ce privește distribuția pe Regiuni, cei mai mulți români trăiesc în Lazio (196.473), Lombardia (170.871) și Piemonte 133.356.

Cu privire la distribuția pe sexe, remarcăm o pondere mai mare a femeilor: 616.516, prezența bărbaților fiind în număr de 467.255.

Claudiu Stănășel, eforturi susținute pentru recunoașterea minorității naționale românești din Italia

 

Vicepreședintele Consiliului Local din Prato, Claudiu Stănășel, face demersuri pentru recunoașterea minorității naționale românești din Italia. Prin modificarea unei legi din 1999, românii ar putea fi recunoscuți ca minoritate lingvistică protejată de Constituția italiană, similar altor minorități precum albaneza, catalana, greaca, slovena, croata și franceza.

Dacă se va obține recunoașterea Minorității Naționale a românilor din Italia, comunitatea de români ar putea avea acces direct la fondurile de Stat Italiene.

„Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 - legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană“, explică Stănășel.

 

-----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

28 noi 2024, 14:12 in Știri
Ce salariu are Călin Georgescu
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel