Referendum. Danileţ: "Am ridicat problema preşedintelui să provoace CCR"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Judecătorul Cristi Danileţ a făcut declaraţii în urma consultărilor avute cu şeful statului, pe tema referendumului.

Danileţ a precizat că discuţia a vizat şi aspecte legate de referendum, arătând că nu şeful statului a fost cel care a deschis acest subiect.

"Eu nu aş vedea o întrebare privind justiţia română, ci aş vedea o întrebare privind activitatea de legiferare. De exemplu, populaţia ar putea fi întrebată dacă este de acord cu legi mai favorabile sau nu în cazul demnitarilor urmăriţi pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu. 

Referendumul ar putea avea ca obiect consultarea populaţiei cu privire la anumite interdicţii care să se pună legiuitorului. Aşadar, dacă populaţia, de exemplu, ar spune: 'Noi nu suntem de acord cu legi care să favorizeze pe cei urmăriţi pentru infracţiuni de serviciu sau de corupţie', automat, Parlamentul, respectiv Guvernul nu ar putea legifera într-o modalitate, pentru că avem o decizie a CCR încă din anul 2012, care ne spune în mod clar că în activitatea de legiferare trebuie să se ţină seama de voinţa poporului", a spus Cristi Danileţ.

Judecătorul susţine că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite mai des rolul de mediator.

"Eu, personal, am şi ridicat această problema preşedintelui statului, să provoace Curtea Constituţională în a decide mai des asupra conflictelor dintre autorităţi şi asupra constituţionalităţii unor acte normative. De asemenea, am sugerat preşedintelui să fie mai des prezent în Consiliul Superior al Magistraturii şi să îşi asume rolul, până la urmă, de mediator pe care îl are între puteri", a afirmat el.

Întrebat dacă referendumul ar putea să afecteze independenţa justiţiei, judecătorul a spus că nu.

"Nu, nici vorbă. Dacă nu priveşte justiţia în mod direct, ci doar activitatea de legiferare sau politica, în general penală, a statului, nu văd o afectare a justiţiei", a subliniat el.

Judecătorul Cristi Danileţ a arătat că preşedintele Iohannis s-a arătat extrem de îngrijorat de modalitatea în care s-a legiferat în ultimii doi ani în domeniul justiţiei.

"Toate modificările legislative din ultima vreme au fost puse în discuţia cu preşedintele statului. S-a discutat de asemenea despre Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Opinia este unanimă, că ar trebui ca CSM să aplice nişte criterii foarte severe în modalitatea de selecţie a procurorilor. Deocamdată, cei care fac parte din această secţie nu sunt dintre cei mai indicaţi, ca să spun aşa, procurori. Pe viitor ar trebui o selecţie mult mai riguroasă", a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar după ce marţi, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel