Dar care va fi, mai exact, obiectul acestei întâlniri? Întrebaţi miercuri dimineaţă, mai mulţi membri ai guvernului au indicat că se va referi în special - dar nu numai - la reforma pensiilor. Subiectul va fi "neapărat" abordat, a remarcat ministrul delegat pentru Industrie, Roland Lescure, la France Inter, precizând totodată că "întrebarea este dacă, atunci când suntem de acord să nu fim de acord, suntem capabili să vorbim despre altceva sau nu. Cred că trebuie să vorbim despre altceva", a declarat el, solicitând "deschiderea unor noi căi de urmat", până la luarea deciziei Consiliului Constituţional asupra textului.
Reforma pensiilor, a 10-a zi de proteste în Franța
"Chestiunea pensiilor va fi centrală, dar [...] există un text care a fost adoptat de Parlament", a adăugat colegul său responsabil cu Transporturile, Clément Beaune, la Europa 1. Cu alte cuvinte, întâlnirea va fi o ocazie pentru a reveni la text, şi mai precis la punctele care "depind de aplicarea reformei", dar nu se va pune problema "rescrierii textului adoptat în Parlament". În mod similar, conversaţia ar trebui să abordeze şi alte teme deschise de mişcarea socială, precum salariile sau munca, a considerat ministrul: "Ideea este să nu avem o a doua dezbatere parlamentară pe masa premierului doar pe problema pensiilor", a insistat el. Nici ridicarea vârstei legale la 64 de ani nu ar trebui să fie negociabilă.
Pentru guvern, această întâlnire este aşadar şi o oportunitate de tranziţie către o normalizare dorită a relaţiilor cu sindicatele, care au fost puternic lovite de odiseea pensiilor. Pentru aceasta, va fi necesară restabilirea legăturilor cu reprezentanţii angajaţilor care sunt extrem de suspicioşi. La fel, executivul vrea să se pregătească pentru consecinţe şi să lase definitiv în urmă acest subiect exploziv. La rândul lor însă, reprezentanţii angajaţilor rămân precauţi: "Invitaţia doamnei Borne este bine făcută la intersindical. Prin urmare, în acest context o discutăm. Atenţie însă la dezamăgire, dacă ceea ce supără nu va fi respins. Efectul ar fi dezastruos, iar cei şase ar lua o altă întorsătură", a avertizat Laurent Escure, şeful Unsa, pe Twitter, citează Le Figaro.
După invitația lui Borne, Executivul francez nu vrea să "rescrie textul" iar sindicatele nu au încredere
Aceeaşi constatare a făcut-o Laurent Berger. "Nu este posibil să nu fie pe ordinea de zi", a avertizat şeful CFDT, pe FranceInfo. Sindicalistul speră să poată "vorbi despre 64 de ani, despre ce se întâmplă astăzi în ţara noastră", dar cu o condiţie prealabilă: "suspendarea vârstei de 64 de ani" pentru angajaţii în cauză, şi începerea medierii pentru "reducerea confruntării". Două puncte deja excluse de guvern: Roland Lescure a închis astfel uşa acestei ipoteze a unui mediator "deus ex machina", precum François Hollande sau Jean-Dominique Senard, pentru a convinge diferitele părţi să cadă de acord. În mod similar, François Bayrou a avertizat că punerea deoparte a textului "nu este posibilă", la France 2, miercuri dimineaţă.
În ciuda acestui fapt, Laurent Berger le-a cerut partenerilor săi să accepte propunerea premierului, considerând că "până aseară, nu exista niciun motiv ca CGT să nu meargă acolo", la întâlnirea cu premierul."Este încă timp să vorbim între noi şi să suspendăm această reformă pentru a găsi un compromis social", a pledat el, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News