Reforma pensiilor din Franța se îndreaptă joi spre votul final al Parlamentului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor

Mult-discutatul plan al președintelui francez Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, a avansat miercuri, deoarece un grup restrâns de parlamentari din ambele camere ale Parlamentului a convenit asupra unui text de compromis, în ciuda protestelor la nivel național.

Dar aprobarea proiectului de lege profund nepopular - care s-a confruntat cu proteste de stradă uriașe și cu întreruperi repetate ale locurilor de muncă - de către camera inferioară a parlamentului joi este departe de a fi o afacere încheiată.

Oficialii partidului de guvernământ au recunoscut că cifrele de acolo au fost strânse, iar legislatorii din grupul conservator Les Republicains (LR) și din grupurile de centru au declarat că au fost curtați de miniștri în speranța de a-i convinge să voteze modificările.

 

Preşedintele Macron doreşte joi un vot în Adunarea Naţională

 

Nu ar trebui să fie prea greu să se obțină aprobarea Senatului, întrucât acesta este dominat de LR.

În cazul în care este prea strâns pentru confort în camera inferioară, guvernul ar putea recurge la o procedură cunoscută sub numele de "49:3", care i-ar permite să impună textul fără un vot. Acest lucru ar asigura adoptarea textului, dar ar risca furia în stradă.

Sondajele de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor se opun modificărilor, iar sindicatele, precum și protestatarii, au avertizat că își vor continua mobilizarea chiar dacă proiectul de lege va fi votat joi.

"Vom continua lupta indiferent de situație", a declarat Philippe Martinez, liderul sindicatului dur CGT.

"Dacă se votează această reformă, nu cred că lucrurile vor merge bine, pentru că vedem că muncitorii muncitori, comunități de muncitori au mers împotriva acestei reforme. Oamenii s-au săturat", a declarat Yvonnick Dauve, sudor și sindicalist în Ancenis-Saint-Gereon, la un marș în vestul Franței.

Joi vor continua perturbările serviciilor feroviare și ale traficului aerian, precum și greva gunoierilor care a dus la acumularea a peste 6.000 de tone de gunoi în Paris. Sectorul energetic al Franței a fost, de asemenea, grav afectat.

 

Opt principale sindicate franceze se opun proiectului de lege

 

Macron și guvernul său spun că modificările aduse sistemului de pensii, unul dintre cele mai generoase din rândul națiunilor industrializate, sunt necesare pentru a menține bugetul de pensii pe profit. În joc pentru președinte nu sunt însă doar câștigurile financiare, ci și acreditările sale reformiste.

O întrebare cheie va fi costul măsurilor convenite de tabăra lui Macron pentru a obține sprijinul LR, inclusiv o îndulcire pentru cei care au început să muncească mai devreme și un supliment pentru mamele care lucrează.

Inițial, guvernul afirmase că amânarea vârstei de pensionare cu doi ani și extinderea perioadei de cotizare ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro din contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027.

Miercuri nu a existat nicio estimare oficială a impactului acordului de compromis.

Dar Philippe Vigier, un deputat centrist care a făcut parte din grupul select care a negociat acordul, a declarat reporterilor că modificările aduse proiectului de lege inițial au costat miliarde de euro, iar conturile ar fi acum echilibrate în 2030, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel