Regatul Unit, una dintre ţările cele mai îndoliate de pandemie, cu peste 44.000 de morţi, reacţionează în faţa accelerării răspândirii virusului prin măsuri localizate, întrucât guvernelor locale le revine sarcina de a lua astfel de măsuri.
Începând de vineri, la ora locală 18:00, cei peste trei milioane de locuitori ai Ţării Galilor vor trebui ''să rămână acasă'' până pe 9 noiembrie, aceasta devenind prima provincie britanică ce reintră în izolare. Toate centrele comerciale neesenţiale vor închise, dar elevii din învăţământul primar şi din unele clase ale învăţământul secundar vor reveni la şcoală la începutul lui noiembrie, odată cu încheierea vacanţei.
Regatul Unit, restricţii severe
În Anglia, guvernul premierului Boris Johnson încearcă să evite impunerea unei izolări generale, dar circa 29 de milioane de persoane, reprezentând aproximativ jumătate din populaţie, se află sub diferite restricţii locale.
Oraşul Manchester, din nord-vestul Angliei, a trecut vineri la nivelul maxim de alertă sanitară, după mai multe zile de dispute fără rezultat între guvern şi colectivităţile locale cu privire la compensaţiile economice. Cei 2,8 milioane de locuitori ai acestui oraş nu se mai pot vizita în cămine diferite, cu rare excepţii, în timp ce barurile şi pub-urile care nu servesc mâncare sunt închise.
Aceleaşi restricţii se aplică începând de sâmbătă în regiunea South Yorkshire, care numără circa 7,3 milioane de locuitori.
Scenariul unui "Crăciun online", tot mai aproape
În Scoţia va fi instituit un sistem de alertă pe cinci nivele, similar celui din Anglia. Un responsabil medical scoţian, Jason Leitch, a avertizat populaţia acestei provincii să se pregătească anul acesta pentru un posibil ''Crăciun online'', în cazul unor restricţii privind întâlnirile între rude şi prieteni.
Intervievat de BBC, el a menţionat că încă este prea devreme pentru a spune câte cămine vor avea dreptul să se întâlnească împreună în perioada sărbătorilor de iarnă, dar crede că în niciun caz anul acesta nu va fi un ''Crăciun normal''.
Cât despre Irlanda de Nord, aceasta a închis deja de la jumătatea lui octombrie restaurantele şi pub-urile şi a prelungit vacanţa şcolară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News