Reîntoarcerea pandemiei. OMS: "Este îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri şi de decese"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

„Sunt îngrijorat pentru faptul că sunt în continuă creştere cazurile de COVID-19, punând şi mai multă presiune asupra sistemelor sanitare şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii deja tensionaţi, dar şi că numărul deceselor este inacceptabil de ridicat", afirmă  directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Noile valuri arată încă o dată că virusul COVID-19 nu s-a încheiat deloc. Virusul circulă liber şi ţările nu gestionează eficient povara bolii în funcţie de capacităţile lor, atât în ceea ce priveşte spitalizarea cazurilor acute, cât şi în ceea ce priveşte un număr tot mai mare de persoane cu Long Covid. Îndemn guvernele să-şi revizuiască şi să-şi adapteze în mod regulat planurile de răspuns pe baza epidemiologiei actuale şi, de asemenea, pe baza posibilităţii apariţiei unor noi variante", este mesajul lansat marţi de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul conferinţei de presă periodice.

"Există o mare deconectare în percepţia riscului între comunităţile ştiinţifice, liderii politici şi oameni în general. Aceasta este o dublă provocare: comunicarea riscului şi construirea încrederii în comunitate faţă de instrumentele sanitare şi măsurile sociale de sănătate publică. În timp ce virusul se răspândeşte, trebuie să-l respingem. Suntem într-o poziţie mai bună decât la începutul pandemiei. Avem instrumente sigure şi eficiente care previn infecţiile, spitalizările şi decesele", a observat directorul OMS.

OMS: "Este îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri şi de decese"

 

Tedros reaminteşte că "săptămâna viitoare se vor întâlni miniştrii de finanţe ai G20" şi este "fundamental ca guvernele din întreaga lume financiară să finanţeze OMS şi platforma Act Accelerator, pentru a asigura o distribuţie echitabilă a instrumentelor" de combatere a COVID-19. "Pe măsură ce transmiterea şi spitalizările cresc, guvernele trebuie, de asemenea, să implementeze măsuri eficiente, cum ar fi măşti, ventilaţie şi protocoale de testare şi tratament". Şi, în special, "ar trebui să lucreze pentru a inversa reducerea supravegherii, a testării şi secvenţierii şi să împartă în mod eficient antiviralele", a îndemnat directorul general al OMS, potrivit Rainews, titrează Rador.

"Comitetul de urgenţă privind virusul COVID-19, care s-a reunit vinerea trecută, a concluzionat că virusul rămâne o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", a explicat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul briefing-ului de presă periodic. Comitetul şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la diferite provocări interconectate. În primul rând, subvariantele Omicron, cum ar fi BA.4 şi BA.5, continuă să conducă valuri de cazuri, spitalizări şi decese în întreaga lume", a explicat directorul general al OMS.

Pe de altă parte, şi este al doilea punct adus în atenţia experţilor, "supravegherea a fost redusă semnificativ - inclusiv teste şi secvenţiere virală -, făcând din ce în ce mai dificilă evaluarea impactului variantelor asupra transmiterii, caracteristicilor bolii şi eficacităţii contra-măsurilor". În fine, al treilea punct este că "diagnosticele, tratamentele şi vaccinurile nu sunt implementate în mod eficient", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hans Kluge, OMS Europa: Acest virus este încă cu noi şi este încă periculos

 

"Pe măsură ce ne continuăm viaţa cotidiană, trebuie să ne amintim că acest virus este încă cu noi şi este încă periculos". Prin urmare, "bucuraţi-vă de vară, dar faceţi-o în siguranţă şi faceţi un al doilea rapel, dacă sunteţi eligibili" să îl faceţi, este apelul lansat de Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

"Cazurile continuă să crească în întreaga regiune europeană", a menţionat şeful OMS Europa. "Majoritatea ţărilor au eliminat sau au redus măsurile de sănătate publică, precum măştile obligatorii. Sezonul călătoriilor de vară bate la uşă, cu o mai mare amestecare socială, între ţări şi în interiorul acestora", a analizat expertul într-un comunicat, care rezumă recomandările actualizate publicate de OMS Europa privind vaccinarea pentru sezonul de toamnă. "Vaccinarea tuturor celor eligibili cu numărul recomandat de doze primare şi prima doză de rapel trebuie să rămână o prioritate în întreaga regiune", a spus Kluge. "Dar o a doua doză de rapel ar trebui administrată persoanelor imunodeprimate şi luată în considerare pentru alte persoane vulnerabile, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire gravă şi în consecinţă o nouă povară pentru sistemele sanitare".

"Impactul virusului COVID-19 în această toamnă depinde în mare măsură de vaccinare", este avertismentul lansat de Hans Kluge, directorul Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, care pe Twitter anunţă publicarea recomandărilor actualizate privind injecţiile anti-Covid, şi despre a patra doză, pe baza unei revizuiri a stării de vaccinare a europenilor, eficacităţii vaccinului şi epidemiologiei actuale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel