Relocarea urșilor periculoși de pe Transfăgărășan începe cu capturarea unei ursoaice și a puiului ei

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un urs periculos a atacat un bărbat în Prahova. Mesaj RO-Alert: „Stați în casă!” (Foto ilustrativ)
Un urs periculos a atacat un bărbat în Prahova. Mesaj RO-Alert: „Stați în casă!” (Foto ilustrativ)

Relocarea urșilor „cerșetori” de pe Transfăgărășan a început, cu primii capturati fiind o ursoaică și puiul ei. Această acțiune face parte dintr-un plan bine gândit de inginerii silvici locali, menit să protejeze atât animalele, cât și turiștii care vizitează această zonă montană.

Prima capcană a fost instalată în apropierea Barajului Vidraru. Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Argeș sunt responsabili pentru această operațiune și au decis să utilizeze o capcană cu declanșare manuală. Aceasta este o măsură de precauție pentru a evita capturarea doar a unui individ din pereche, având în vedere că ursoaica are un pui care trebuie să fie mutat împreună cu ea. Dulciurile și mâncarea pentru câini sunt folosite ca atractanți pentru a aduce urșii în capcană.

Dragoș Predescu, prefectul județului Argeș, a explicat că „e o procedură care presupune montarea capcanei, ademenirea ursului în interior și transportarea ursului la Sanctuarul de la Zărnești în condiții de siguranță atât pentru animal, cât și pentru reprezentanții instituțiilor statului.” El a subliniat importanța de a desfășura această operațiune cu grijă, pentru a minimiza stresul asupra animalelor și pentru a asigura siguranța tuturor celor implicați.

 

Se construiește un nou sanctuar la Săcele

 

Inginerul Mihai Coman, de la Direcția Silvică Argeș, a adăugat că „pentru cazul ăsta vom acționa cu declanșare manuală, pentru că e vorba de o femelă cu un pui și nu vrem să riscăm să prindem doar unul dintre ei, vrem să îi prindem pe amândoi odată.” Acest lucru este esențial pentru a preveni eventualele incidente neplăcute și pentru a asigura că întreaga familie de urși este relocată în siguranță.

Relocarea urșilor este o măsură necesară, având în vedere că ursoaica a devenit deosebit de agresivă și a fost implicată în mai multe incidente cu turiști. În prezent, Sanctuarul de la Zărnești, destinația finală a acestor urși, începe să devină neîncăpător din cauza numărului mare de animale. Ca urmare, se construiește un nou sanctuar la Săcele, în județul Brașov, pentru a oferi mai mult spațiu urșilor care au nevoie de adăpost.

Autoritățile au obținut cadrul juridic necesar pentru relocare printr-un ordin emis de ministrul Mediului. Deși nu se poate estima cu exactitate cât va dura procesul, finalizarea relocării va avea loc atunci când toți cei 26 de urși vor fi mutați. În prezent, procedura este în plină desfășurare, iar echipele sunt pregătite să continue cu operațiunile necesare pentru a asigura succesul acestui proiect de protecție a faunei sălbatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel