Renate Weber explică de ce s-a autosesizat în cazul Pintea: "Ne interesează aspectele izvorâte din Legea sănătăţii"

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, a declarat că instituţia s-a autosesizat în cazul fostului ministru al Sănătăţii Sorina Pintea şi crede că au fost încălcate drepturile pacienţilor, însă a precizat că evaluarea şi decizia în această speţă se vor realiza după ce vor fi primite răspunsurile la întrebările adresate Poliţiei Capitalei.

"Din ceea ce am văzut public, cred că este vorba şi de drepturile pacienţilor, dar vreau să văd exact cum anume a fost tratată toată această situaţie. Cred că putem vorbi la un moment dat şi de un drept la demnitate, iarăşi, trebuie să analizăm contextul, de aceea vă spun că este vorba de a evalua după ce primim aceste răspunsuri. (...) O persoană care are o acuzaţie penală şi este privată de libertate, de exemplu, în arest preventiv sau chiar ulterior este condamnată şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare, persoana aceea nu pierde dreptul la demnitate pe care-l are şi la exercitarea celorlalte drepturi pe care le are. Sigur, unele dintre ele sunt restricţionate, dar altele rămân, ca să nu mai vorbesc despre dreptul la viaţă. Niciodată o condamnare penală ca o sancţiune pentru o faptă săvârşită nu trebuie să echivaleze sau să fie considerată ca o condamnare la moarte sau să aibă o astfel de consecinţă", a declarat Weber, pentru Agerpres.

Ea şi-a exprimat speranţa că în câteva zile va primi răspunsul la întrebările adresate Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

"Am făcut o adresă cu astfel de solicitări, ele sunt adresate în general, sigur, am plecat de la cazul doamnei Sorina Pintea, dar sunt întrebări care vizează în general aspectele legate de aceste proceduri şi organizare (...). Eu sper în câteva zile să primim răspunsul, inclusiv actul normativ pe baza căruia există procedurile acestea. Asta tot aud în spaţiul public, dar noi, până nu avem ceva oficial, doar cu intervenţiile televizate, nu putem să mergem mai departe, asta aud tot timpul, că poliţiştii au respectat normele. Care sunt acele norme?", a declarat Weber.

 

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul Sorinei Pintea

 

Renate Weber a precizat că AP este interesat de felul în care persoanele private de libertate au posibilitatea să-şi exercite şi celelalte drepturi pe care le au. Weber a menţionat că printre întrebările adresate DGPMB se numără şi cele referitoare la măsura în care arestul respectiv este pregătit să facă faţă cerinţelor pe care le impune o anumită boală.

"Este pregătit arestul în care va fi privată de libertate o persoană pe o perioadă de timp să asigure acele condiţii, astfel încât boala să nu se agraveze? O persoană privată de libertate nu înseamnă că e o persoană care trebuie să sufere mai mult decât e normal prin privarea de libertate", a spus Weber.

Ea a declarat că, pe de altă parte, AP este interesat de modalitatea şi procedurile prin care se face transferul unei persoane care se află în arest preventiv către instituţiile spitaliceşti.

"Aici nu este vorba despre o lege, aici sunt acte normative de categorie interioară, sunt fie ordine de ministru, fie sunt regulamente, dar trebuie să vedem acele acte normative şi vrem să înţelegem procedurile - cum se face efectiv transferul, când anume se apelează la o ambulanţă, când anume persoana respectivă e depusă chiar în incinta spitalului, adică se intră în curte la primirile la urgenţă sau primirile obişnuite pe care le are un spital, să vedem care sunt procedurile, când anume se foloseşte încătuşarea şi când anume se poate renunţa la încătuşare", a precizat Weber.

 

Avocatul Poporului, interesat de aspecte "izvorâte din Legea sănătăţii""



Renate Weber a spus că instituţia pe care o conduce este interesată de aspecte care ţin de drepturile "izvorâte din Legea sănătăţii".

"Ne mai interesează un aspect, acela care ţine deja de drepturile noastre, ale tuturor, izvorâte din Legea sănătăţii, pentru că orice persoană care apelează la un serviciu de sănătate este un pacient şi beneficiază de anumite drepturi, inclusiv confidenţialitatea datelor cu privire la starea sa, investigaţii şi aşa mai departe", a adăugat Weber.

Sorina Pintea a fost scoasă marţi din arestul Poliţiei, fiind transportată la o unitate medicală din reţeaua Ministerului Afacerilor Interne, pentru un consult de specialitate. În presă au apărut imagini cu Pintea încătuşată, în timp ce era dusă la spital. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel