Recensământ 2022, primele date oficiale: Câți români sunt în străinătate și care este populația țării? 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Copiii din diaspora învaţă ce înseamnă să fii român: „Sunt foarte implicați și foarte fericiți”
Copiii din diaspora învaţă ce înseamnă să fii român: „Sunt foarte implicați și foarte fericiți”

Au apărut primele date după încheierea recensământului care a avut loc anul acesta. 

Primele date rezultate din recensământul general al populaţiei relevă că România are o populaţie de până în 19 milioane de locuitori, a anunţat preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.La precedentul recensământ, cel din 2011, populaţia stabilă a României era de 20,12 milioane de persoane.

Până la 31 iulie a fost recenzată 95% din populaţia ţării. Conform datelor furnizate de INS, În afara României sunt circa patru milioane de români. Totuși, recensământul a vizat populația rezidentă pe teritoriul României, ia românii din străinătate au putut completa formularul doar dacă au vrut. Astfel, numărul de români de peste graniță poate fi cu mult mai mare.

Cum s-au putut recenza românii din afara granițelor?

 

Înainte de debutul recensământului, StiriDiaspora.ro a contactat Institutul Național de Statistică pentru a afla modalitatea prin care românii din afara granițelor s-ar putea recenza.

Iată răspunsul primit în 8 martie 2022:

"Recensământul Populației și Locuințelor, așa cum reiese din definițiile oferite de Regulmentele europene, numără populația cu rezidența în România. Reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Este considerată reședință obișnuită cea la care se locuiește neîntrerupt cu cel puțin 12 luni înainte de data de referință (1 decembrie 2021, în cazul de față) sau cea la care se manifestă intenția de a rămâne cel puțin 12 luni. Pentru mai multe amănunte despre ce înseamnă populația după rezidență și populația după domiciliu vă indicăm site-ul special dedicat recensământului și autorecenzării, recensamantromania.ro  ", transmite INS, după o solicitare ȘtiriDiaspora. 

"Din data de 14 martie, așa cum s-a menționat în nemumărate materiale din mass-media, prin căile oficiale de comunicare ale Institutului Național de Statistică, începe recensământul propriu-zis, care vizează direct persoanele. Prima etapă, cea a autorecenzării online, se finalizează pe 15 mai, urmând ca din 16 mai să aibă loc, până pe 17 iulie, recenzarea prin interviuri față în față. Și această etapă este complet informatizată, iar recenzorii vor merge doar la acele persoane care nu s-au autorecenzat.

Institutul Național de Statistică nu se opune ca românii din străinătate să participe la recensământ în etapa de autorecenzare, chiar dacă stau în străinătate de mai mult de 12 luni sau intenționează să rămână acolo mai mult de 12 luni în raport cu data de referință a recensământului. Nu este interzisă autorecenzarea românilor din diaspora, pentru că site-ul pe care se va face autorecenzarea, recensamantromania.ro, este disponibil pe toate continentele, iar chestionarul de autorecenzare este disponibil în 18 limbi", conchide INS, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel