"Nu ne vom lăsa distrași de huiduielile din România". Replică scandaloasă din Austria, după ce România a criticat poziția lui Nehammer privind veto-ul Schengen

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Karl Nehammer
Karl Nehammer

Aderarea României la Schengen rămâne blocată, după ce cancelarul austriac controversat, Karl Nehammer, a confirmat acest lucru în urma unei întâlniri cu omologul german, Olaf Scholz. Secretarul general al partidului de guvernământ, Christian Stocker, a avut, de asemenea, ieri, o reacție scandaloasă în această privință.

Aderarea Austriei la veto-ul împotriva extinderii spațiului Schengen provoacă din nou critici din partea României. "Cancelarul (Karl) Nehammer folosește cifrele în mod complet greșit în disputa privind migrația și continuă să trateze România în mod nedrept", a criticat pentru "Kurier" parlamentarul european liberal român Nicolae Ștefănuță declarațiile făcute de cancelarul austriac săptămâna trecută, la Salzburg. ÖVP și ministerul său de interne au respins aceste critici.

Nehammer, în cadrul unei întâlniri cu omologul său german Olaf Scholz, vineri, insistase din nou asupra blocării aderării României și Bulgariei la spațiul în mare parte lipsit de controale la frontieră. Ca și în trecut, el a justificat acest lucru prin numărul mare de migranți reținuți în Austria, care nu fuseseră înregistrați până atunci în nicio altă țară din UE.

Eurodeputatul roman din Grupul Verzilor europeni critică această prezentare: "80% dintre acești migranți neînregistrați au venit prin Serbia și Ungaria, nu prin România". Astfel, Austria continuă să dea vina pe România pentru eșecul de a controla imigrația, "iar acest lucru este nedrept", a spus Ștefănuță.

Aderarea la Schengen, în continuare BLOCATĂ: Reacție SCANDALOASĂ venită de la Viena!

 

Europarlamentarul se teme că Austria își va menține atitudinea de blocaj până în 2025, și pentru că, în perspectiva alegerilor pentru Consiliul Național de anul viitor, guvernul vrea "să puncteze cu politici naționaliste". Politicianul ecologist a pledat pentru o reacție mai dură față de comportamentul Austriei la nivelul UE: "Nu există niciun motiv pentru care România să continue să joace rolul de partener drăguț al UE când este tratată în acest fel", a spus Ștefănuță.

Secretarul general al partidului de guvernamânt austriac, Christian Stocker, a escaladat tensiunile, susținând că mulți migranți ilegali ajung în Austria prin traseul România-Serbia-Ungaria, punând sub semnul întrebării aderarea României la Schengen în 2023.

ÖVP a respins duminică criticile. "Nu ne vom lăsa distrași de huiduielile din România", a declarat secretarul general Christian Stocker, subliniind încă o dată adeziunea la veto-ul Schengen atâta timp cât sistemul existent nu funcționează.

Ministerul de Interne a respins, de asemenea, acuzațiile. „Vetoul Schengen va rămâne în vigoare atâta timp cât sistemul existent nu funcționează, frontierele externe ale UE sunt subprotejate și numărul de migranți ilegali este încă prea mare. Pentru că, în timp ce Austria, datorită angajamentului cancelarului Karl Nehammer și al ministrului de interne Gerhard Karner, înregistrează o scădere a numărului de cereri de azil.

Acestea rămân ridicate în alte țări europene. O parte semnificativă a infracțiunilor de contrabandă din UE are loc pe ruta din Serbia prin România către Ungaria. În plus, România ocupă locul trei după Siria și Turcia în ceea ce privește numarul de traficanti retinuti in ultimii ani de zile”, au spus oficialii austrieci.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel