Reportaj Reuters în România: Oamenii nu cred în virus până nu mor și dau vina pe emisiunile de la televizor

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Românii nu cred în COVID-19 până nu mor. Este concluzia jurnaliștilor de la agenția internațională Reuters, care au mers în ţara noastră şi au realizat un amplu reportaj despre scepticismul românilor față de vaccin. 

În primele 10 zile din octombrie, un român a murit de COVID la fiecare 6 minute scriu jurnaliștii de la Reuters, care subliniază că acest bilanț negru nu pare să-i sperie pe românii care refuză în continuare să se vaccineze.

Agenția de presă prezintă situația în Adunații-Copăceni, o localitate din jurul Bucureștiului care are una dintre cele mai ridicate rate de infectare în valul 4, dar și cele mai mici rate de vaccinare.

Un localnic spune că nu crede în eficiența vaccinului anti COVID, dar ar accepta să se vaccineze dacă vreun membru al familiei sale s-ar infecta.

Ion Dinu, în vârstă de 69 de ani, spune că el și soția sa, Maria, își petrec cea mai mare parte a timpului lucrând în grădină, cultivând roșii, ardei și ierburi aromatice, fără a intra în contact cu mulți oameni. Deși a făcut un vaccin antigripal în trecut, el spune că emisiunile de la televizor au pus la îndoială eficiența vaccinurilor COVID-19, potrivit reportajului Reuters.

"Te poți infecta și dacă ești vaccinat"

 

Denisa, o tânără de 18 ani, susține că se teme de efectele secundare, deși are un verișor care a murit recent din cauza COVID.

"Chiar dacă ne vaccinăm toți, tot în situația asta am fi, pentru că te poți infecta și dacă ești vaccinat", afirmă ea.

Alți localnici spun că se tem de efectele secundare. Proprietarul unui magazin din comună, care s-a vaccinat, povestește că cei mai mulți dintre clienții săi nu cred în datele prezentate de autorități.

„Oamenii nu cred până nu mor”, a spus localnicul.

93% din cei care au murit erau nevaccinați

 

Datele oficiale arată că peste 70% din infecțiile confirmate au fost la persoane nevaccinate, precum și 93% din decese.

Aproximativ una din șapte persoane din Adunații-Copăceni a fost vaccinată cu COVID-19, mai puțin de jumătate din media națională.

"Suntem în continuare pe un câmp de luptă, din păcate", a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București.

"Vaccinarea este de multe ori diferența dintre viață și moarte pentru o persoană vulnerabilă".

Bulgaria și România au cele mai scăzute rate de imunizare din UE, cu 23,4% și 34,1% din populația lor adultă complet vaccinată, pe fondul neîncrederii în instituțiile statului, al campaniilor de dezinformare, al infrastructurii rurale precare și al educației slabe în materie de vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel