Reprezentanţii permanenţi ai ţărilor UE au convenit asupra celui de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Reprezentanţii permanenţi ai ţărilor UE au convenit, preliminar, asupra aplicării celui de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE au convenit marţi, preliminar, asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra cadrului legal pentru introducerea ulterioară a unui plafon la preţul petrolului rusesc, relatează ''Politico'', citând surse diplomatice.

''Reprezentanţii permanenţi ai ţărilor UE au ajuns astăzi la acorduri preliminare privind aplicarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu situaţia din Ucraina, inclusiv impunerea unui plafon la preţul petrolului rusesc'', au declarat pentru publicaţie şapte diplomaţi europeni. Potrivit acestora, ''se preconizează ca versiunea finală a documentului să fie aprobată miercuri, la nivel de reprezentanţi permanenţi''.

Reprezentanţii permanenţi ai ţărilor UE au convenit asupra celui de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

 

Ziarul ''Politico'' mai notează că ''în cadrul actualului pachet se va conveni asupra temeiului legal pentru introducerea unui plafon la preţul petrolului''. O decizie cu privire la preţul real sau intervalul de preţ al viitorului plafon nu a fost, deocamdată, luată, se subliniază în articolul din ''Politico''. Unele state ale UE şi-au exprimat îngrijorările sale faţă de măsurile propuse, în mod special în ceea ce priveşte preţul petrolului.

Publicaţia ''Politico'' mai relatează că Malta, Grecia şi Cipru, ale căror flote sunt implicate în transportul petrolului rusesc, sunt îngrijorate de modul în care restricţiile preconizate le vor afecta transportul. Prin urmare, pentru aceste ţări sunt prevăzute unele concesii, mai scrie ziarul.

În plus, potrivit ''Politico'', ''pachetul urmăreşte să afecteze şi industria siderurgică rusă''. El mai include şi sancţiuni individuale. După cum era de aşteptat, după aprobarea unui nou pachet de sancţiuni, cetăţenilor ţărilor UE li se va interzice să fie membri ai structurilor de conducere ale companiilor de stat ruseşti, titrează ''Politico'', titrează Rador.

Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina

 

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat începând de lunea viitoare o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei, transmite dpa.

O scrisoare privind decizia a fost trimisă marţi tuturor celor 194 de state membre ale ONU.

Adunarea va vota o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Moscovei, arată surse diplomatice ale dpa. Nu este clar dacă votul va avea loc luni sau nu, având în vedere numărul mare de vorbitori prevăzut.

Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate



Vinerea trecută, Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, unde are statut de membru permanent, pentru a bloca un proiect similar de rezoluţie. China, India, Brazilia şi Gabonul s-au abţinut. Din Consiliu - cel mai puternic organ al ONU - fac parte 15 state, dintre care cinci sunt membre permanente (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) iar zece primesc mandate nepermanente, prin rotaţie.

În Adunarea Generală se aşteaptă condamnarea cu o largă majoritate a Rusiei, însă rezultatul va fi raportat la două precedente: în martie, Adunarea a respins cu 141 de voturi invadarea Ucrainei de către forţele ruse, iar în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, 100 de state membre au susţinut o rezoluţie care a insistat asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel