Moldelectrica a anunțat că deficitul va fi acoperit printr-un contract de furnizare de urgență. De fapt, Republica Moldova este dependentă de livrările de energie din România, după cum a anunțat recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării de la Chișinău, Andrei Spînu.
Potrivit acestuia, Republica Moldova își cumpără peste 80% din necesarul de energie electrică din România. Dintre acestea, 12% provin de la două companii românești cu care Republica Moldova are un contract, iar restul este cumpărat de pe bursa românească.
Prețurile sunt în creștere
Luni seară, Andrei Spînu a declarat că prețurile cresc în toată Europa, iar România nu face excepție. Mai mult, el spune că, din păcate, prin contractele de urgență, prețurile pot fi mult peste prețul pieței.
"Vom vedea care este prețul. Permanent am spus că energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este prețul. Știți că Energocom cumpără pe piața zilei următoare, pe bursa românească a electricității, în fiecare zi. Astăzi, am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creștere semnificativă a prețului la energia electrică pe piețele europene, înclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%”, a declarat oficialul.
În același timp, vicepremierul a declarat că autoritățile moldovenești continuă discuțiile cu Tiraspolul pentru reluarea furnizării energiei electrice de la centrala de la Cuciurgan. El a precizat că marți va avea loc o altă întâlnire pentru a discuta planurile pentru luna decembrie.
Republica Moldova se confruntă cu probleme majore de energie
La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat întreruperea livrărilor către Republica Moldova, acuzând autoritățile de la Chișinău de datorii uriașe către gigantul rus al gazelor.
La vremea respectivă, autoritățile de la Chișinău au criticat decizia companiei, susținând că Republica Moldova își plătește datoriile.
"Republica Moldova a plătit întotdeauna pentru gazele sale, chiar și în avans. Micile întârzieri de plată se datorează creșterii uriașe a prețului gazelor naturale. Nu există nicip blocadă a Ucrainei în ceea ce privește transportul de gaze naturale.
Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar printr-un audit independent. Este în interesul Moldovei să plătească sume corecte și reale. Republica Moldova nu va plăti datorii care nu îi aparțin. Regretăm faptul că Gazprom își încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu furniza gaze moldovenilor pentru iarnă”, a declarat atunci guvernul de la Chisinău.
Republica Moldova a fost nevoită să reducă și livrările către regiunea separatistă Transnistria
Ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, Republica Moldova a fost nevoită să reducă și livrările către regiunea separatistă Transnistria, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor de energie electrică de la centrala electrică Cuciurgan din Transnistria către Moldova.
Și problemele au continuat pentru Moldova după ce autoritățile ucrainene au fost nevoite să întrerupă furnizarea de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a țării.
În acest context, Republica Moldova primește energie din România, pe care o cumpără chiar și prin contractul de separare a energiei semnat cu România. Recent, țara s-a confruntat cu o pană de curent majoră după ce una dintre liniile care transportă energie electrică către Moldova a fost deconectată de la sistem ca urmare a atacurilor rusești din Ucraina.
Recent, guvernul român a decis să adauge 1,695 miliarde de lei la sprijinul bugetar de 50 de milioane de euro acordat deja de România Republicii Moldova pentru consolidarea securității energetice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News