Republica Moldova anunță că nu va adera la NATO: „Pentru a infirma toate speculațiile și toate isteriile”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Republica Moldova nu intenționează să discute varianta unei eventuale aderări a țării la NATO, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

„Ca să fiu sincer, noi vrem acest lucru, se pune problema aderării Moldovei la NATO, atunci voi spune că această problemă nu există. Asta pentru a infirma toate speculațiile și toate isteriile. Ipocrizia constă în faptul că autoritățile separatiste din stânga Nistrului sunt mult mai bine echipate decât armata națională”, a declarat Igor Grosu într-un interviu, potrivit Știrile PRO TV.

În ianuarie, într-un interviu acordat publicației Politico, președintele moldovean Maia Sandu a permis ca țara să renunțe la neutralitate pentru a se alătura uneia dintre alianțele militare, dar nu a precizat despre ce fel de alianță este vorba.

Ulterior, șeful Ministerului Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatii , a declarat că țara sa nu este pregătită să adere la NATO din cauza dotării precare a armatei. El a mai precizat că țara are nevoie de arme noi. La 19 februarie, Maia Sandu a precizat că cetățenii Republicii Moldova nu susțin respingerea neutralității.

 

Mircea Geoană: „Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO”

 

Mai mult, după toate speculațiile privind amenințarea Rusiei la adresa Republicii Moldova, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost întrebat în studoiul Știrile PROTV dacă Alianța va ajuta statul condus de Maia Sandu în cazul unui atac al forțelor ruse.

„Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat. Dar ceea ce văd de la președinta Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația. De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republcii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republcii Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a răspuns Mircea Geaonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel