Republica Moldova ar putea decreta stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Guvernul de la Chişinău doreşte decretarea stării de urgenţă în sectorul energetic din Republica Moldova, după ce compania rusă Gazprom a refuzat cererea de reprogramare a plăţii din ianuarie pentru gaze, informează Reuters.

Într-o conferinţă de presă, premierul Natalia Gavriliţa a declarat miercuri că Gazprom a trimis o scrisoare Moldovagaz în care îşi anunţă intenţia de a sista livrările de gaze către Republica Moldova dacă până la 20 ianuarie R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, relatează Radio Chişinău. Gavriliţa a atras atenţia că există riscul real de sistare a gazelor şi a anunţat pentru ora locală 13:00 convocarea unei şedinţe a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale unde va fi discutată situaţia energetică, iar premierul îşi va expune poziţia cu privire la instituirea stării de urgenţă.

Joi, premierul va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic, iar dacă Parlamentul va susţine propunerea, tot joi va fi convocată din nou CSE în cadrul căreia vor fi adoptate o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării gazelor către consumatori. Este vorba în special de amânarea plăţii taxei de valoare adăugată (TVA) datorată de Moldovagaz statului şi achitarea anticipată de către guvernul de la Chişinău a compensaţiilor pentru luna ianuarie şi februarie, relatează Deschide.md.

În aceeaşi conferinţă de presă, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova şi-a onorat plăţile curente pe toate lunile şi va achita gazele consumate inclusiv pentru primele zece zile ale lunii ianuarie, potrivit Radio Chişinău. Totodată, Spînu a declarat că ţara sa nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, ci va achita până joi 38 de milioane de dolari.

Republica Moldova a încheiat cu Gazprom un contract pe cinci ani, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acesta prevede o plată în avans în data de 20 a fiecărei luni, notează Reuters, scrie Agerpres. 

Ce se întâmplă în România?

 

Ciucă: Guvernul va adopta săptămâna viitoare măsurile pregătite în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. 

Ordonanţa de urgenţă ce cuprinde măsurile pregătite de Guvern în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie urmează să fie adoptată săptămâna viitoare, premierul Nicolae Ciucă solicitând miniştrilor responsabili să finalizeze actul normativ astfel încât până vineri să fie pus în dezbatere publică. Ciucă a amintit, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că a avut o întâlnire marţi cu producătorii, furnizorii şi distribuitorii din energie.

"Am discutat cu ministrul Energiei şi se lucrează la partea de conţinut a ordonanţei de urgenţă pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineaţa. Şi, în acest sens, rog ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, ministrul Justiţiei şi ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conţinut, astfel încât la Ministerul Energiei şi, bineînţeles, cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanţă să putem să o punem în transparenţă publică cel mai târziu vineri dimineaţă, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de şedinţa săptămânală, să adoptăm această ordonanţă de urgenţă", a transmis prim-ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel