Republica Moldova: Curtea Constituţională declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Parlamentul de la Chișinău a votat-o sâmbătă după amiază pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru, iar cabinetul acesteia a depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova.

Cu toate acestea, Curtea Constituţională a declarat neconstituțional decretul președintelui privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului.

Prin această decizie, Curtea Constituțională de la Chișinău se situiează de partea oligarhului Vladimir Plahotniuc, rămas de astăzi în opoziție.

”La data de 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a examinat sesizarea nr. 110b/2019 și în baza articolelor 135 alin.(1) lit.b) şi 140 din Constituţie, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, 6, 61, 62 lit.b) şi 68 din Codul jurisdicţiei constituţionale, a pronunțat următoarea hotărâre:
1. Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie.

2. În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului.
3. La apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

4. Orice acțiune și/sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”, a anunțat Curtea Constituţională din Republica Moldova.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel