Respins de sistemul românesc, un medic român salvează acum vieți în Marea Britanie: "N-am făcut școală să iau bani de la oameni"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Andrei Moscalu, medic român din Marea Britanie (Sursa foto: captură Stirile PRO TV)
Andrei Moscalu, medic român din Marea Britanie (Sursa foto: captură Stirile PRO TV)

Zeci de mii de doctori, asistenți sau infirmieri români sunt împrăștiați prin toată lumea și salvează vieți în alte țări. Andrei Moscalu, un tânăr din Iași, este unul dintre aceștia. El spune că nu a suportat ideea să ia șpagă de la pacienți, așa că a ales să profeseze în altă țară. 

Andrei Moscalu, un tânăr chirurg originar din Iași, România, și-a croit un drum remarcabil în lumea medicală, transformându-se într-un medic de succes în Marea Britanie, după ce a fost respins de sistemul românesc. Cu o ambiție de fier și o determinare de neclintit, el a reușit să depășească obstacolele și să-și construiască o carieră de excepție peste hotare.

El povestește cum a ajuns să facă facultatea de medicină și cât a fost primul salariu.

"Provin dintr-o familie în care tata e sudor, mama e vopsitoreasa. Nimeni nu a mers la facultate înainte de mine. Un profesor de unde eram de la liceul unde eram eu în Iași a spus ”băi, cum să te duci tu la medicină. Ce or să facă mama ta, ce o să facă tatăl tău, o să vândă caprele, își cumpărase capre…O să vândă capra să te țină pe tine la medicină?", povestește Andrei pentru Știrile Pro TV.

Primul salariu: 847 lei

 

Andrei a fost primul pe chirurgie la Iași, dar când a început rezidențiatul a avut un gust amar.

"În ianuarie 2012 m-am dus la bancomatul din fața spitalului. Acolo, frumos să-mi scot și eu primul salariu. 847 de lei, mi-a venit să plâng, efectiv mi-a venit să plâng. Eu n-am intrat la școală ca să iau bani de la oameni. Cum să iau bani de la oameni, eu nu iau bani de la oameni. Am intrat la operații mari, eram mâna a 3-a, nu știam mai nimic. La o săptămână a venit pacienta aia și mi-a dat 100 de lei. D-abia mergea, mi-a dat 100 de lei, 100 de lei mie și un parfum colegei mele care era mâna a doua. Cosmin, n-am putut să dorm în seara respectivă. M-am dus înapoi la tanti, avea 62 de ani, a vândut găini și ouă ca să-mi dea mie 100 de lei", își amintește Andrei Moscalu. 

Era perioada când salariile mici din medicina românească făceau ca "atenția" să fie un lucru natural și parte din tratamentul din majoritatea spitalelor noastre.

"Am ajuns într-un spital din Irlanda, în NDrogheta. Erau zile când eram de gardă, în fiecare linie de gardă erau români, efectiv fiecare doctor era român. UPU, pediatrie, terapie intensivă, chirurgie, urgență, medicina internă, toți erau români, de la seniori până la juniori, toți români. Nu se vorbea engleză, se vorbea română. Te doare când vezi lucrul ăsta.”

Respins de sistemul din România, acum este unul din cei mai talentați medici chirurgi din Marea Britanie

 

După câțiva ani de rezidențiat afară, s-a întors să continue acasă. A fost primit cu ostilitate de un sistem nereformat, dar care are mare nevoie de doctori ca Andrei. Astfel, rezidențiatul său nu a fost recunoscut. El s-a reîntors în Marea Britanie și a început un periplu prin mai multe spitale pentru a-și exersa "mâna" și a deveni unul dintre cei mai buni chirurgi ai generației sale.

"Când intri în sistemul lor te trimit la tot felul de spitale. Mici, mari, peste tot. Pentru că ei au o mentalitate. Trebuie să te simți inconfortabil, ca să devii confortabil. Poți să mă trimiți undeva lângă Londra, foarte departe de Londra, n-am niciun fel de problemă. Atâta timp cât eu devin un chirurg bun. Pentru că ăsta e scopul meu. Să pot să-l tratez pe omul ăla așa cum l-aș trata pe tata. În momentul în care deschizi un om, nu există nimic pe lumea asta mai important decât omul ăla care e deschis. În primele 6 luni am făcut cursurile și am operat cât au operat colegi de-ai mei de aici în 3 ani", mai spune medicul. 

Rezultatele nu au întârziat să apară. Miile de ore petrecute în sala de operație i-au fost răsplătite. A fost ales dintre zeci de tineri chirurgi să fie bursier la Harvard, în Statele Unite.

Trei ani a făcut cercetare la cel mai înalt nivel în Statele Unite, a primit premii prestigioase și la 37 de ani, Andrei Moscalu este văzut că unul dintre tinerii cu mare potențial în chirurgia britanică, mai scrie sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel