Budinca de ciocolată este un desert ideal atât ca o gustare pentru copii, cât și ca finalul unei mesei, însoțită de câteva linguri de frișcă și un pahar de vin spumant. Pregătirea budincii de ciocolată nu este complexă, însă necesită atenție la câteva etape de bază, cum ar fi adăugarea laptelui fierbinte, alegerea formei potrivite și așezarea la frigider.
Budinca se pretează să fie servită fie în porții individuale convenabile, fie într-o singură formă, cum ar fi o formă de gogoașă. În acest din urmă caz, se demontează și se taie în felii.
În plus, este un desert fără ou, perfectă pentru persoanele care suferă de alergii.
Cu o consistență asemănătoare cu cea a panna cotta, este preparată fără gelatină și fără făină, care este înlocuită cu făină de porumb: prin urmare, este ideală și pentru celiaci. Trebuie doar să verificați ca pe ambalaj să fie inscripționată mențiunea "fără gluten" pentru cacao amară și ciocolată neagră.
Pentru decorul final ne putem răsfăța: frișcă, fulgi de ciocolată albă, fructe de pădure, mentă, câteva picături de lichior și, vara, o cupă de înghețată de vanilie.
Iată cum se prepară budinca de ciocolată - Ingrediente:
- 500 ml lapte integral
- 75 g zahăr pudră
- 40 g amidon de porumb
- 50 g unt
- 10 g cacao amară
- 100 g ciocolată neagră
Pentru ornare:
- 2 crenguțe de coacăze
- mentă proaspătă
Mod de preparare
Într-o cratiță, se topește untul împreună cu zahărul. Între timp, se încălzește laptele până aproape de fierbere. Adăugați apoi amidonul cernut și cacaua, amestecând cu un tel.
Adăugați laptele fierbinte încetișor, amestecând continuu pentru a nu crea cocoloașe.
Puneți din nou pe foc și gătiți amestecul timp de 2-3 minute după ce a ajuns din nou la fierbere, amestecând constant.
Apoi se ia de pe foc, se adaugă ciocolata tăiată fin și se amestecă rapid pentru a o încorpora.
Se toarnă crema de ciocolată în forme, umplându-le până la refuz.
Bateți-le pe suprafața de lucru pentru a sparge eventualele bule de aer din interior.
Acoperiți fiecare formă cu folie de aluminiu, lăsați să se răcească și apoi puneți-o la frigider pentru cel puțin 4 ore.
Înainte de a desface budincile de ciocolată, treceți baza formei prin apă fierbinte pentru a fi mai ușor de scos. Se ornează cu fructe roșii, în acest caz coacăze și mentă și se servesc.
Poftă bună!
Sfaturi și variații
Puteți orna budinca de ciocolată în multe feluri diferite, de exemplu cu frișcă și câteva căpșuni.
Puteți folosi ciocolată cu lapte în loc de ciocolată neagră, scăzând cantitatea de unt cu 20 de grame. Pentru decorare, puteți folosi fructe de pădure amestecate, cum ar fi zmeură, afine și căpșuni.
Când desfaceți budincile, înmuiați baza formei în apă fierbinte pentru câteva momente, astfel încât să se desprindă ușor.
Budinca de ciocolată trebuie consumată după cel puțin 4 ore de răcire la frigider. Poate fi păstrată, tot la frigider, timp de 2-3 zile.
Nu se recomandă congelarea.
Pentru o variantă potrivită pentru adulți, putem unge formele cu rom înainte de a turna crema de ciocolată.
Pentru copiii mai mici, pe suprafața fiecărei forme se pot pune biscuiți înmuiați în lapte. După ce se răcește și se întoarce cu susul în jos, vom avea budinci de ciocolată cu bază de biscuiți.
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News