Rețetă de chilli indian cu fasole roșie și orez - Un preparat extrem de gustos și simplu de pregătit

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Captura Youtube
Foto: Captura Youtube

Chilli-ul indian cu fasole roșie și orez este o rețetă vegetariană aromată, plină de condimente și arome bogate, perfectă pentru a satisface pofta de mâncare. Această mâncare combină condimentele indiene tradiționale cu fasolea roșie și orezul, creând o masă sănătoasă și sățioasă, care poate fi servită la prânz sau cină.

Pentru a servi, pune o porție generoasă de orez basmati pe o farfurie și adaugă chilli-ul indian cu fasole roșie deasupra sau alături. Decorează cu frunze proaspete de coriandru. Se poate servi cu iaurt natural sau chutney de mango pentru un plus de aromă. Poftă bună!

 

Chilli indian cu fasole roșie și orez - Ingrediente

 

Ingrediente pentru chilli cu fasole roșie:

- 250 g fasole roșie uscată (sau 2 conserve de fasole roșie, scurse și clătite)

- 2 linguri de ulei vegetal

- o ceapă mare, tocată mărunt

- 2 căței de usturoi, tocați

- o bucățică de ghimbir proaspăt (aproximativ 2 cm), răzuită

- un ardei iute verde, tocat (opțional, pentru o versiune mai picantă)

- o linguriță de semințe de chimion

- o linguriță de boia dulce

- 1/2 linguriță de turmeric

- o linguriță de garam masala

- o linguriță de coriandru măcinat

- 1/2 linguriță de chimen măcinat

- 400 g roșii tocate din conservă (sau 3 roșii proaspete, tocate)

- 200 ml apă sau supă de legume

- Sare și piper după gust

- o linguriță de zahăr (opțional)

- Frunze de coriandru proaspăt, pentru decor

Ingrediente pentru orez:

- 200 g orez basmati

- 400 ml apă

- o linguriță de ulei de ghee sau unt

- un baton de scorțișoară

- 2 cuișoare

- o păstaie de cardamom

- o frunză de dafin

- Sare după gust

 

Chilli indian cu fasole roșie și orez - Rețeta pas cu pas

 

1. Cum să prepari fasolea roșie

Dacă folosești fasole roșie uscată, trebuie să o pui la înmuiat cu cel puțin 8 ore înainte, de preferat peste noapte. După ce fasolea a stat la înmuiat, scurge-o și clătește-o bine. Pune fasolea într-o oală cu apă și fierbe-o timp de 45-60 de minute sau până când este fragedă. Scurge fasolea și las-o deoparte. Dacă folosești fasole din conservă, treci direct la următorul pas.

2. Gătirea chilli-ului indian

Într-o tigaie adâncă, încălzește uleiul vegetal la foc mediu. Adaugă semințele de chimion și lasă-le să sfârâie pentru câteva secunde, până încep să elibereze aroma.

Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine aurie și moale, aproximativ 5-7 minute. Pune apoi usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute și continuă să călești pentru încă 2-3 minute, până când ingredientele se înmoaie și devin aromate.

Încorporează condimentele uscate: boia, turmeric, garam masala, coriandru măcinat și chimen măcinat. Amestecă bine pentru a combina condimentele și lasă-le să se prăjească ușor pentru 1 minut, având grijă să nu se ardă.

Adaugă roșiile tocate (conservă sau proaspete) și gătește-le timp de 5-7 minute, amestecând ocazional, până când roșiile se descompun și formează un sos gros. Dacă este necesar, poți adăuga puțină apă pentru a ajuta la procesul de gătire.

Adaugă fasolea fiartă (sau din conservă) și apa sau supa de legume. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, până când toate aromele se combină frumos și sosul se îngroașă. Gustă și ajustează condimentele cu sare, piper și puțin zahăr, dacă este nevoie.

3. Prepararea orezului basmati

Spală bine orezul basmati în mai multe ape până când apa devine clară. Acest pas este important pentru a îndepărta excesul de amidon, care poate face orezul lipicios.

Într-o oală, încălzește ghee-ul (sau untul) la foc mediu. Adaugă batonul de scorțișoară, cuișoarele, păstaia de cardamom și frunza de dafin. Călește-le câteva secunde până eliberează aromele.

Adaugă orezul spălat și scurs în oală și prăjește-l ușor timp de 2-3 minute, amestecând continuu, până când fiecare bob este acoperit uniform cu grăsime.

Toarnă apa peste orez, adaugă sare după gust și adu la fierbere. Odată ce apa începe să fiarbă, redu focul la minim, acoperă oala cu un capac și lasă orezul să fiarbă timp de 10-12 minute, până când toată apa este absorbită și orezul este gătit.

După ce orezul este gata, lasă-l să stea acoperit încă 5 minute, apoi fluff-l cu o furculiță.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                           

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel