„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Rețeta din Apuseni care i-a cucerit pe spanioli. Eugenia Mucea: "M-au rugat să le las rețeta"

Anca Murgoci |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Scriitoarea Eugenia Mucea, de la Casa Română de Cultură Getafe și scriitorul Flaviu George Predescu, au dialogat, în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora, despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Spania. Românca a vorbit despre tradițiile pe care le respectă și despre un episod amuzant cu soțul său, dar și ce fel de mâncare din Apuseni i-a cucerit pe spanioli. 

Eugenia Mucea, o scriitoare româncă stabilită în Spania în urmă cu 24 de ani, vorbește despre tradițiile și obiceiurile pe care a continuat să le respecte într-o țară străina.

"Proveniți dintr-o zonă din județul Alba unde oamenii cu frică de Dumnezeu, care tot timpul au respectat tradiții, obiceiuri. Indiferent că a fost vorba de sărbători, de duminica la biserică, de mersul la muncă, s-a întâmplat să rămâneți cu niște obiceiuri de la părinți? Sunt chestii pe care le-ați luat poate din copilărie sau din din tinerețea timpurie și să cumva să le aplicați în continuare?", a întrebat Flaviu Predescu. 

"Da, da. Merg la biserică și, după cum cred că știi, slujbele noastre țin câte 3 ore. Soțului meu nu-i venea să creadă pentru că aici slujbele de la biserica lor catolică țin câte o jumate de oră sau cel mult 45 de minute. Era era foarte surprins cum noi românii rezistăm atâta timp, că nu ne plictisim. Slujba noastră de la Biserica Ortodoxă nu te plictisește.

Când eram eu mică, îmi amintesc, astea le povestesc fetelor mele și cui pot, prietenilor mei spanioli. Când eram eu mică, întotdeauna de Paști, de Crăciun îmi cumpărau o rochiță nouă și pantofiori noi, de lac. Îmi amintesc tot timpul pantofiorii de lac și rochița?

La Paști, spre exemplu, după ce mâncăm paștele trebuie să mâncăm un măr înainte de a mânca. Obiceiurile noastre sunt uneori foarte ciudate în ochii celorlalți, în ochii spaniolilor, dar și ei au destule ciudățenii.

Mâncărurile sunt diferite pentru că noi, româncele, lucrăm la mâncare"  spune Eugenia Mucea.

Românca spune cum spaniolii i-au cerut rețeta de popricaș

 

"La început, când eram cu bătrânica, mi se părea că e puțin și am zis hai să-mi caut ceva cu câteva ore de făcut curățenie și m-am dus în casa unor directori de bancă.

Le făceam o tocăniță. Ca să vezi că și în România, spre exemplu, avem ciudățenii o grămadă. Le făceam popricaș, ceva românesc din Munții Apuseni. Popricașul ăsta, ce l-am învățat de la soacra-mea, era o tocăniță de pui extraordinar de bună, cu un gust deosebit și le-am făcut-o la familia asta de unde lucram câteva ore.

Când am plecat, mi-a zis 'doamna Eugenia, te rog frumos să nu cumva să uiți să ne lași rețeta' ", mai povestește românca.

Urmărește emisiunea integrală;

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel