Retrospectiva anului 2022 în Italia: Scena politică, zguduită puternic; Cel mai fierbinte an din ultimele trei secole

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Italia, după demisia lui Mario Draghi în vară şi alegerile anticipate, a fost instalat guvernul condus de Georgia Meloni  unul dintre marile evenimente ale anului 2022. Totodată, pentru Italia, anul ce se încheie a fost cel mai cald an înregistrat din 1800 până în prezent.

Deşi privită cu neîncredere de mulţi analişti occidentali şi acuzată de euro-scepticism, doamna Meloni a afirmat în repetate rânduri susţinerea pentru Ucraina. În plan economic, ţara s-a confruntat cu o secetă severă, iar problema sutelor de migranţi care forţează debarcarea pe ţărmurile Italiei este departe de a fi soluţionată. 

Pentru Italia, 2022 a fost cel mai cald an înregistrat din 1800 până în prezent. În acest context, cu o secetă fără precedent, Italia a avut şi un an fierbinte din punct de vedere politic, începând cu decizia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, de a rămâne în continuare în funcţie, aceasta chiar dacă anunţase că intenţionează să se retragă.

Retrospectiva anului 2022 în Italia

 

A urmat, pe fundalul războiului din Ucraina, schimbarea guvernului, în contextul în care fostul premier Mario Draghi a demisionat imediat după ce aliaţii cheie ai coaliţiei au boicotat un vot de încredere în parlament. Locul său a fost preluat de Georgia Meloni, care nu a fost şi nu este încă văzută prea bine datorită tendinţei sale post-fasciste şi care în prezent conduce un guvern de dreapta. 2022 a fost şi un an al protestelor împotriva conflictelor din est.

La sfârşitul lui octombrie, Georgia Meloni a promis că Italia va rămâne un partener de încredere în NATO pentru a sprijini Ucraina împotriva Rusiei. Şi la începutul lui decembrie guvernul a aprobat continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023. Ba mai mult, Meloni a anunţat că în prima parte a anului viitor se va deplasa la Kiev, relatează Rador.

Scena politică, zguduită puternic; Cel mai fierbinte an din ultimele trei secole

 

Nu se putea însă ca acest nou executiv italian, din care face parte şi liderul formaţiunii de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, să nu continue lupta împotriva imigraţiei ilegale. Şi s-a început cu un conflict cu Franţa, după ce autorităţile italiene au refuzat ca navele organizaţiilor nonguvernamentale străine să debarce pe teritoriul său migranţi salvaţi în Marea Mediterană.

Polemica este în plină desfăşurare şi abia anul viitor în februarie, la un summit dedicat special crizei migraţiei, ar putea să se găsească o soluţie.

Şi de la Vatican, pe întreg parcursul acestui an, Papa Francisc a făcut nenumărate apeluri la pace în Ucraina, care au continuat chiar şi după ce şi-a anulat întâlnirea cu patriarhul ortodox rus Kiril, aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin. În acest an, în ciuda durerilor sale de picior, Suveranul Pontif a efectuat patru călătorii apostolice în străinătate şi patru în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel