Revolta culegătorilor de ceai. Muncitorii distrug mașinile care ar urma să-i înlocuiască. Prejudiciu de 1,15 milioane de euro

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Culegătorii de ceai distrug mașinile care ar trebui să-i înlocuiască. Prejudiuciu de 1,15 milioane de euro. Sursa foto: freepik.com
Culegătorii de ceai distrug mașinile care ar trebui să-i înlocuiască. Prejudiuciu de 1,15 milioane de euro. Sursa foto: freepik.com

Kenya este unul dintre cei mai importanți exportatori de ceai din lume. Însă utilizarea  mașinilor pentru a aduna recolta provoacă muncitorii să opună rezistență violentă.

În timpul protestelor violente, culegătorii de ceai din Kenya au distrus o serie de utilaje destinate să-i înlocuiască. Cel puțin nouă mașini, inclusiv echipamente mecanice auxiliare, mașini motorizate de cules manual și un tractor, au fost distruse în timpul unui protest în districtul Kericho din vestul Kenya, potrivit rapoartelor locale.

Ziarul online african „Nation” relatează că 14 polițiști au fost răniți în timpul protestelor, care au avut loc la sfârșitul lunii mai. Protestatarii au încercat și să recolteze, ilegal, ceaiul.

Asociația cultivatorilor de ceai din Kenya a estimat până acum costul mașinilor avariate la echivalentul a 1,15 milioane de euro.

Alte zece de utilaje au fost distruse și trei suspecți arestați în octombrie 2022,  a informat presa locală. În timpul protestelor, au fost atacate și mașinile de poliție, iar oamenii legii au fost răniți. Se spune că și un jurnalist ar fi fost rănit. 

 

O mașină înlocuiește 100 de culegători

 

În timpul protestelor, muncitorii s-au opus automatizării muncii lor. Prin utilizarea utilajelor, companiile agricole reduc costurile de operare, dar muncitorii locurile de muncă.

Studiile locale au arătat că o singură mașină poate înlocui până la 100 de muncitori, relatează site-ul t-online.de.

Numai în districtul Kericho, 30.000 de locuri de muncă au fost pierdute din cauza mecanizării muncii în ultimii zece ani.

În zona Africa de Est, companii precum Ekatarra, producătorul celui mai bine vândut brand de ceai Lipton, sau Unilever, deține 200.000 de hectare de plantații.

Un purtător de cuvânt al companiei Ekaterra din Kenya susține că ajutoarele mecanice pentru recoltă sunt „esențiale” pentru a asigura competitivitatea globală a ceaiului din Kenya. Oficialii guvernamentali au stabilit că o mașină ar reduce costul recoltării ceaiului de la echivalentul a zece cenți pe kilogram la 0,026 cenți pentru culesul manual.

În martie, un grup de lucru al guvernului local a recomandat companiilor de ceai să recolteze doar 60% din recolta de ceai cu mașini, iar 40% manual, pentru a păstra locurile de muncă. La 13,9%, Kenya are în prezent cea mai mare rată a șomajului din Africa de Est.

Kenya este unul dintre cei mai mari exportatori de ceai din lume. În 2021, țara a livrat ceai în valoare de 1,2 miliarde de dolari, plasându-se pe locul trei după China și Sri Lanka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel