Revoltător. Georgeta Toporaș a murit în Italia din neglijența cadrelor medicale. Anchetă de amploare

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Georgeta Toporaș, o româncă plecată de mulți ani din țară s-a stins din viață în Italia, în condiții suspecte. Autoritățile italiene au demarat o anchetă de amploare. Ea a murit după ce o primă salvare care a ajuns la apartamentul său avea în componență doar voluntari neexperimentați. Salvarea nu avea nici măcar un asistent medical, iar salvarea cu medic a sosit mult prea târziu, când femeia deja murise. 

Este încă neclar ce s-a întâmplat în data de 21 iulie într-un apartament din cartierul Borgo Vittoria, la etajul al nouălea al unui turn aflat  la doar câțiva pași de stadionul Allianz. 

Procurorul Alessandro Aghemo a „identificat necesitatea de a efectua investigații tehnice pentru a determina cauza morții“, și a lansat o serie de teste pentru a verifica posibile erori comise de „persoanele care au îngrijit-o", în speță voluntarii, medicii și asistenții care au ajuns la fața locului.

Conform mărturiilor colectate de anchetatori, în prima ambulanță care a sosit la casa femeii nu au existat doctori sau asistente medicale, ci doar doi voluntari neexperimentați. Severitatea cazului a convins apoi operatorii de la serviciul 118 sa trimită o a doua ambulanță, de data aceasta cu medic: ea a ajuns cu douăzeci de minute mai târziu decât prima. A fost prea târziu. Georgeta murise. 

Georgeta Toporas era româncă, dar locuia Torino de mulți ani. Locuia în Borgo Vittoria cu fiica sa și cu partenerul italian. Ea nu a avut niciodată probleme de sănătate și a desfășurat cu regularitate activități sportive. Îi plăcea să facă plimbări lungi, adesea în munți.

Povestea completă a zilei de 21 iulie, pas cu pas 

În dimineața zilei de 21 iulie, a simțit că îi este rău. Avea o durere foarte puternică în piept. Apoi, a simțit furnicături în degete, o arsură enervantă și o pierdere parțială a sensibilității. Familia sa a alertat autoritățile. Câteva minute mai târziu, o salvare a sosit în clădirea unde locuia Georgeta. La bord erau doi voluntari: nici măcar un medic sau un asistent medical. Gravitatea situației era foarte clară, astfel încât cei doi au contactat din nou centrul de operațiuni pentru trimiterea unui medic. Gravitatea cazului ar fi necesitat și utilizarea unui defibrilator. Unul dintre voluntari s-a întors  la ambulanță pentru a recupera dispozitivul de salvare și a încercat să restabilească ritmul cardiac normal al femeii. 

Un alt element care trebuie luat în seamă este timpul de sosire al celei de-a doua ambulanțe, cea care avea la bord un medic: aproximativ douăzeci de minute după prima. Dar în acel moment, românca în vârstă de 46 de ani era deja în stop cardiorespirator. Încercările de a o resuscita au fost în zadar și medicul nu a putut  face altceva decât să constate moartea.

Autopsia asupra cadavrului femeii, efectuată ieri dimineață de trei medici, nu ar fi permis să clarifice complet cauzele morții. Anomalia congenitală coronariană este o ipoteză. O examinare histologică va fi necesară înainte de a putea spune cu certitudine ce a ucis-o pe Georgeta Toporas.

Până atunci, ancheta continuă pentru a se constata dacă viața femeii ar fi putut fi salvată de cei care au ajuns cu ambulanța la domiciliul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel