Revolte și ciocniri cu poliția în Marea Britanie. Situația a scăpat de sub control în toată țara 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Ziua Pământului: Mii de oameni au protestat în Marea Britanie. S-au întins pe asfalt la Londra: „Poliţia ne arestează” - VIDEO
Ziua Pământului: Mii de oameni au protestat în Marea Britanie. S-au întins pe asfalt la Londra: „Poliţia ne arestează” - VIDEO

Au avut loc din nou incidente violente în Marea Britanie. 

Sâmbătă, mai multe orașe din Regatul Unit au fost scena unor ciocniri între forțele de ordine și protestatarii care manifestau împotriva imigrației și a musulmanilor, pe fondul tensiunilor generate de atacul din Southport de luni, în care trei fetițe au fost ucise cu lovituri de cuțit, relatează AFP.

Protestele au fost alimentate de zvonuri legate de religia atacatorului, Axel Rudakubana, un adolescent de 17 ani. În ciuda anunțului guvernului laburist de la Londra de a adopta o poziție fermă împotriva "urii de extremă dreaptă", violențele au continuat timp de trei zile: marți la Southport, miercuri la Londra și în alte orașe, și vineri la Sunderland.

Sâmbătă, incidente similare au avut loc la Liverpool, Manchester și Belfast. De asemenea, demonstrații au fost organizate la Leeds, în nordul Angliei, Nottingham, în centru, și Portsmouth, în sud.

Lideri ai dreptei radicale, precum Tommy Robinson, fostul lider al Ligii de Apărare Engleze, au prezentat protestele pe rețelele sociale. În unele cazuri, au avut loc contramanifestații organizate de mișcări antirasiste, ceea ce a dus la escaladarea violențelor. La Liverpool, un fotoreporter al AFP a observat cum forțele de ordine au fost atacate cu scaune, cărămizi și alte obiecte contondente, iar poliția a raportat rănirea mai multor agenți.

Poliția a intervenit pentru a separa cele două tabere la Manchester și Nottingham. La Hull, în nord-est, protestatarii au spart geamurile unui hotel utilizat ca adăpost pentru azilanți. La Belfast, în Irlanda de Nord, s-au aruncat petarde în timp ce grupuri de antimusulmani și antirasiști se provocau reciproc.

În peste 30 de chemări la protest, sloganul predominant a fost "Enough is enough!" ("Ajunge!" sau "Ce-i prea mult e prea mult").

Revolta românească din Leeds 

Primii care au dat startul ciocnirilor cu poliția au fost mai mulți indivizi de naționalitate română, în Leeds, în cartierul Harehills. Totul a pornit de la încercarea autorităților britanice de a lua copiii dintr-o familie de rromi de naționalitate română. Doar că lucrurile au degenerat, întreaga comunitate a sărit să oprească luarea copiilor, iar totul a degenerat în ciocniri cu poliția și incendieri,. 

Harehills este o suburbie diversificată din Leeds, situată la mai puțin de două mile de centrul orașului. Este cunoscută pentru provocările socio-economice, cu 74,2% dintre gospodării fiind defavorizate în 2021.

Conform recensământului din 2021 pentru întreaga zonă din jur (nu doar Harehills), 38,2% dintre locuitori sunt asiatici, 34,5% sunt albi, iar restul comunității este formată din grupuri etnice negre, mixte, arabe și altele. În Harehills, britanicii de origine pakistaneză constituie cea mai mare parte a populației. Zona găzduiește și o comunitate semnificativă de romi, adesea clasificați ca europeni de est în studiile demografice.

Sectorul Gipton și Harehills înregistrează cele mai mari rate de șomaj din Leeds și a fost considerat al doilea cel mai defavorizat sector din oraș în 2020. În 2023, rata criminalității era de 209,85 la 1000 de locuitori, dar în 2024, poliția din West Yorkshire a raportat o scădere de 40% a infracționalității în zonă în ultimul an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel