EXCLUSIV  Risc uriaș de sărăcie în satele României. Carmen Avram: "E greu pentru tineri să înțeleagă de ce agricultura ar fi o opțiune"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

În satele României există un risc de sărăcie de cinci ori mai mare decât în orașe, tinerii fiind acum stimulați pentru a se întoarce spre agricultură, un domeniu de activitate evitat în ultimele decenii de generațiile noi.  

Satul românesc "stă mai rău" decât satul din vestul Europei, pe fondul depopulării și lipsei de interes din partea tinerilor pentru agricultură. În plus, riscul de sărăcie în satele României este de aproape cinci ori mai mare decât în orașe.

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit, la interviurile ȘtiriDiaspora și DCNews, despre un nou subiect extrem de interesant: viața la sat și proiectele Parlamentului European pentru zona rurală. 

"La Bruxelles, imaginea satului european, și implicit al României, este foarte clară și îngrijorează pe mulți. Satul românesc însă, stă mai rău decât satele din vestul Europei. Dacă la nivel European aproape 90% dintre fermieri au vârsta de peste 40 de ani, în România tendința de îmbătrânire a acestei tagme e și mai accentuată. Foarte mulți dintre fermierii noștri au peste 60 de ani. În plus, lucrează terenuri mici și fragmentate, așa că generația care vine, și pe care teoretic ar trebui să ne bazăm pentru această Politică Agricolă Comună nouă, generația următoare nu găsește nici un rost în a prelua o meserie care îl obligă să muncească din greu pe o suprafață pe care primește subvenții mici și care nu îi poate aduce profit.

E foarte greu să găsești pe cineva care să vrea să muncească fără profit. Ca să nu mai vorbim de investițiile pe care nu și le-ar putea permite această nouă generație din aceste terenuri fragmentate sau de dimensiuni mici. Au nevoie, pentru agricultura viitorului de drone, de agricultură de precizie, de utilaje nepoluante, de tot ceea ce impune noua agricultură. Cu cine să faci Green Deal dacă tu ai un fermier îmbătrânit, fără resurse, și o generație care nu vrea să râmână?", a spus europarlamentarul Carmen Avram.

Risc uriaș de sărăcie în satele României 

 

"România are azi un procent de manageri tineri de fermă mult sub media europeană și de aceea e mult mai predispusă decât alte state la un abandon masiv de teren agricol în următorii ani. Fermele fiind multe dintre ele mici, iar agricultura practic unica ocupație pe care o mai poți avea azi la sat, s-a ajuns la o situație dramatică care e descrisă în raportul de țară elaborat de Comisie în 2020 și care spune că riscul de sărăcie în satele României este de aproape cinci ori mai mare decât în orașe. Aproape 90% dintre șomerii fără soluții sunt în satul românesc. Viitorul nu sună bine. Nu au asigurari de sănătate, deseori nu li se plătește contribuția pentru pensie.

În același timp este o dramă, pentru că ducând o viață atât de grea, nu vor constitui la rândul lor un model pentru copiii lor. Pentru tineri e foarte greu să înțeleagă de ce agricultura ar fi o opțiune. Atunci vine Uniunea Europeană cu strategia de revigorare a zonei bazată pe un concept descris în politica agricolă comună și în toate celelalte programe existente, în speranța că vom readuce în zona rurală generațiile noi care în ultimele decenii nu au știut cum să fugă de acolo. Dacă nu facem asta, riscăm să lăsăm în urmă sate depopulate, terenuri nelucrate și, mai ales, masa goală pentru fiecare dintre noi", a mai adăugat europarlamentarul PSD.

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel