„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Rolul crucial al Bisericii în păstrarea identității și tradițiilor românilor din diaspora. Preotul Paul Iulius Negoiță: Nu vin cu aere de superioritate. Vin ca niște români adevărați / video

Gabriela Ungureanu |
Data publicării:

Paul Iulius Negoiță, preot Parohia „Sf. Apostol Andrei" din Buzău, a participat la dezbaterea „Tradiții românești în diaspora", organizată de ȘtiriDiaspora.ro, unde a vorbit despre românii din diaspora.

Preotul Paul Iulius Negoiță a subliniat că, în opinia sa, plecarea românilor în străinătate nu a fost un eșec nici pentru nație, nici pentru ei. El a observat cu bucurie că românii se integrează ca cetățeni egali în societățile europene și reușesc să participe activ la viața socială. Preotul a remarcat că aceștia sunt foarte mulțumiți de relația pe care o au cu preoții din comunitățile lor. 

„Ce spun enoriașii care revin acasă din diaspora? Reușesc acolo să mențină tradițiile și obiceiurile?”, a întrebat moderatorul Gabriel Nuță-Stoica, redactor-șef adjunct ȘtiriDiaspora. 

Youtube video image
 

„M-am uitat și eu la evoluția europeană a românilor și văzând atâția români la un meci, văzând faptul că suntem cetățeni egali cu ceilalți, că ne permitem să facem lucrul acesta, m-am bucurat. Am realizat că, până la urmă, plecarea lor din țară nu a fost un eșec nici pentru nație, nici pentru ei, ca persoane.

În ceea ce privește feedback-ul pe care ei ni-l oferă, este unul extrem de valoros. Ei sunt mulțumiți de relația cu preoții de acolo, au o relație foarte frumoasă. Biserica s-a mișcat mult mai repede decât statul și a avut și mai mare credibilitate pentru că s-a apropiat de suflet.", a spus preotul Paul Iulius Negoiță. 

biserica-ortodoxa-crestinism-traditii

„În momentul în care contribui, te simți părtaș la ceea ce construiești"

 

Preotul Paul Iulius Negoiță a discutat despre rolul Bisericii în diaspora, subliniind că, după perioada de opresiune a statului, oamenii nu mai aveau încredere în instituțiile birocratice ale statului. În contrast, Biserica a urmat românii în străinătate și a înființat parohii, care s-au auto-susținut. 

„Am ieșit dintr-o perioadă în care statul avea sisteme de opresiune și multă vreme nu au crezut în instituțiile statului care impun o oarecare birocrație. Biserica, însă, a mers după români și a înființat parohii. Parohiile, la rândul lor, s-au susținut singure, într-o anumită manieră, și susținerea această singură a parohiilor are valoare foarte mare pentru că, în momentul în care contribui, te și simți părtaș la ceea ce construiești acolo. Deci nu e vorba de bani, ci e vorba de sentimentul de apartenență pe care îl capeți contribuind într-un fel la construirea unei comunități și poate la zidirea unei biserici.", a spus preotul Paul Iulius Negoiță. 

"Vin ca niște români adevărați"

 

Preotul Paul Iulius Negoiță a afirmat că Biserica a fost esențială în păstrarea identității românilor din diaspora, aceștia fiind mulțumiți de menținerea legăturii cu tradițiile și identitatea lor. Acest lucru este evidențiat prin faptul că revin în România pentru botezuri, căsătorii și alte tradiții. 

„Din punctul acesta de vedere, Biserica a reprezentat o formă de păstrare a identității și ei sunt mulțumiți. Dovadă a faptului că sunt mulțumiți și că nu s-a îndepărtat nici de Biserică, nici de tradiții, nici de identitatea lor, este că vin și continuă tradiția familiei, continuă să-și boteze copiii, continuă să se căsătorească. Vin în Biserica Ortodoxă Română de aici, în parohiile noastre. Nu vin cu influențe pe care le-am fi avut poate în anii '90, nici cu aere de superioritate, nu vin nici cu vreo frustrare legată de faptul că au fost nevoiți să plece.

Din punctul acesta de vedere, vin ca niște români adevărați. Deci e clar că în diaspora, ceea ce întâmplă la nivel sufletesc, prin Biserică, și la nivel instituțional, prin instituțiile statului, se întâmplă bine.",  a spus preotul Paul Iulius Negoiță la dezbaterea „Tradiții românești în diaspora". 

biserica-ortodoxa-crestinism-traditii-biserici-credinta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel