Român, amendat la Budapesta: "Am plătit parcarea, am luat și amendă. Am mers și jumătate de oră pe jos"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Într-o poveste care reflectă frustrările tot mai frecvente ale turiștilor români care aleg să viziteze capitala Ungariei, un român a împărtășit experiența sa neplăcută din Budapesta, mai exact din zona Grădinii Zoologice. 

Vizita care trebuia să fie una relaxantă, în familie, s-a transformat într-o cursă contra cronometru și, în cele din urmă, într-o cheltuială nedorită și frustrantă. Totul din cauza unui sistem de parcare pe cât de rigid, pe atât de neadaptat nevoilor reale ale vizitatorilor.

Tânărul român a relatat că, deși a achitat corect taxa de parcare pentru cele trei ore permise, a fost sancționat pentru că nu a reușit să revină la timp la mașină pentru a reînnoi plata. Într-o postare devenită virală, acesta a explicat în detaliu întreaga situație absurdă:

"Să mai fii la zoo în Budapesta! Plătești parcarea, dar nu ai voie să plătești pentru mai mult de trei ore. După ce mi-a expirat parcarea, la ora 16:00, la ora 16:23 am luat amendă. Deci la aparatul de taxare nu poți să plătești în avans mai mult de 3 ore..."

Problema nu este doar în intervalul limitat de plată, ci și în distanța considerabilă dintre locul de parcare și intrarea în Grădina Zoologică.

„Am parcat la o distanță de vreo jumătate de oră de mers pe jos de Grădina Zoologică. Am mai stat jumătate de oră la coadă ca să cumpărăm biletele, am intrat, până ne-am dezmeticit noi, a mai trecut o jumătate de oră.” Asta înseamnă că aproape o oră și jumătate a trecut doar până ce familia sa a reușit să intre efectiv în Grădina Zoologică, fără să ia în calcul vizita propriu-zisă.

Sistemul cu limitare de timp nu ajută deloc turiștii din Budapesta

 

Într-un sistem mai flexibil, turistul ar fi avut opțiunea de a plăti pentru o perioadă mai lungă, anticipând nevoia de timp suplimentar pentru o activitate de acest gen. Dar nu, în Budapesta, sistemul de taxare limitează plata la doar trei ore consecutive, forțându-i pe vizitatori să revină periodic la mașină pentru a reînnoi taxa. „Ideea e în felul următor: dacă eu am nevoie de mai mult de trei ore, ce fac? Mă obligi să merg la fiecare oră și jumătate la mașină ca să prelungesc?”

Cireașa de pe tort a fost faptul că amenda pentru depășirea timpului a fost eliberată la doar 23 de minute după expirarea tichetului. Paradoxal, chiar același aparat care nu-i permitea plata pentru mai mult de trei ore a fost cel prin care și-a putut achita amenda. „Până la urmă am plătit și parcarea, am luat și amendă. Cred că cel mai bine nu mai plăteam deloc parcarea și plăteam doar amenda. Cum vi se pare chestia asta?”

Cât este amenda pentru parcare în Budapesta?

 

Potrivit acestuia, taxa de parcare pentru cele trei ore a fost de 1350 de forinți maghiari (aproximativ 17 lei), în timp ce amenda a fost de 6750 HUF, adică aproape 87 de lei. În total, o zi petrecută la Grădina Zoologică din Budapesta i-a costat aproape 100 de lei doar pentru mașină – fără a include biletele de intrare sau alte cheltuieli.

Dar experiența sa nu este una singulară. Alți români care au vizitat Budapesta și alte orașe din Ungaria s-au plâns, la rândul lor, de practicile considerate abuzive legate de parcări. „Ne-a pus la hotel să plătim 150 € parcarea și când afară, surpriză: era gratis în weekend,” a povestit un alt turist, trăgând concluzia că transparența lipsește în multe situații.

O altă mărturie revoltătoare vine de la o persoană care a fost nevoită să plătească amendă chiar și în curtea unui spital din Debrețin, în timp ce era la o intervenție medicală: „Eram la operație și am ieșit după 7 ore din spital. Surpriză: amendă!”

Sentimentul general care reiese din aceste relatări este unul de descurajare. Mulți români ajung să considere că utilizarea mașinii personale în Budapesta nu este doar incomodă, ci o adevărată capcană financiară. „În Budapesta nu are rost să circuli cu mașina. Ăștia te curentează fără milă. Totul se plătește, inclusiv folosirea toaletelor în mall și la obiectivele turistice. Știu să facă bani.”

Într-un oraș european care atrage anual milioane de turiști, astfel de practici punitive și lipsa unor soluții mai flexibile ridică semne de întrebare. Este firesc să existe reguli, dar ar trebui ca acestea să țină cont de realitatea celor care vin să viziteze – mai ales în zonele turistice intens frecventate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel