Un român, creierul din spatele unui jaf ca-n filme: Cum au "dispărut" 78 de tone de marfă din Finlanda și au apărut, în Spania, câteva zile mai târziu

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Cei trei hoți au furat 78 de tone de pui congelat
Cei trei hoți au furat 78 de tone de pui congelat

Un român a fost arestat, fiind considerat creierul din spatele unui jaf ca-n filme. 78 de tone de pui congelat au dispărut fără urmă din Finlanda, marfa fiind găsită ulterior în Madrid.  

Poliția Națională spaniolă a arestat trei persoane care s-au prezentat drept reprezentanți ai unei mari companii olandeze pentru a obține o cantitate substanțială de bunuri. În loc de bani transferați în conturi străine, aceștia au furat 78.000 de kilograme de pui congelați. Marfa a fost transportată pe o distanță de peste 4.000 de kilometri, din Finlanda până în Madrid, și ulterior către Valencia și Arahal, un oraș din provincia Sevilia.

Conform publicației spaniole ABC, poliția i-a capturat pe infractori în Madrid și a recuperat 51.000 de kilograme de carne, adică aproximativ 65% din cantitatea furată, evaluată la 191.000 de euro pe piața neagră. Printre cei trei arestați se numără un român de 43 de ani, expert informatic, implicat și în alte atacuri asupra unor companii din Polonia și Finlanda. El este considerat ca fiind creierul din spatele operațiunii.

Acesta avea un mandat european de arestare pentru a fi predat României.

Ceilalți doi complici sunt un spaniol de 58 de ani și un paraguayan de 44 de ani, de asemenea cu cetățenie spaniolă.

Ancheta a durat trei luni

 

Pentru a-i prinde, investigatorii din cadrul Unității Centrale de Combatere a Criminalității Informatice au lucrat intens timp de cel puțin trei luni. În martie, o companie din Lituania a depus o plângere după ce a fost înșelată de infractorii care s-au dat drept angajați ai unei mari companii olandeze. Aceștia au plătit un avans pentru a face frauda mai credibilă și s-au oferit să se ocupe de transport.

Profitând de încrederea câștigată, au schimbat destinația finală a mărfii, care a ajuns în Madrid, Valencia și Arahal în loc să fie livrată în Olanda. În Arahal, cumpărătorul a devenit suspicios și a refuzat să primească marfa, care a trebuit să fie returnată în Madrid.

În timpul investigațiilor, poliția a descoperit un conglomerat de companii fantomă implicate în distribuția și vânzarea mărfii pe teritoriul Spaniei. Astfel, au reușit să localizeze marfa și să aresteze cei doi angajați ai unei firme de logistică, spaniolul și paraguayanul, mai întâi în Madrid. Ulterior, cu dificultăți, a fost prins și românul, care a încercat să scape oferind date false privind identitatea sa. Acesta era creierul operațiunii și căutat pentru fraudă.

Datorită volumului mare de informații de analizat, investigația rămâne deschisă, iar polițiștii se concentrează acum pe identificarea unei alte cantități mari de marfă ultracongelată. Prin canalele de cooperare polițienească internațională, se știe că aceasta provine din Polonia și Finlanda și este încă depozitată în camere frigorifice din Spania. Acest "modus operandi" a surprins experții în detectarea infracțiunilor de tip BEC (Business Email Compromise), unde în mod obișnuit se urmărește păcălirea companiilor pentru a trimite bani în conturi străine, nu furtul de tone de bunuri fizice.

În acest tip de infracțiuni, infractorii utilizează diverse metode: frauda CEO (unde se dau drept un șef cu autoritate) sau, ca în acest caz, substituirea unui furnizor de încredere pentru a păcăli angajații unei companii să facă transferuri bancare, să dispună de mărfuri sau să divulge informații confidențiale, mai scrie sursa citată. 

 

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel