Destin tragic pentru un român în vârstă de 47 de ani, plecat la muncă în Italia. Costel Sava muncea pentru a strânge bani să-și ajute fiica de 15 ani și părinții bătrâni și bolnavi, care abia fac față greutăților.
Potrivit publicației locale Vremea Nouă, bărbatul s-a îmbolnăvit deseori, iar răcelile netratate corespunzător au dus la deces. Costel lucra la Genova, a stat în spital cam o săptămână, la ATI Reanimare, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. Românul, originar din Bârlad, a decedat pe 22 iunie.
Părinții săi, pe care Costel îi ajuta constant și le trimitea bani, sunt constrânși acum să se ocupe de repatrierea fiului lor și de înmormântare, fiind nevoiți să cheltuie circa 4.000 de euro pentru toate acestea.
"Fratele meu, Costel Sava, plecat în străinătate de mai mulți ani, a muncit pe un șantier naval ca sudor. Este despărțit de soție și a decedat miercuri, 22 iunie, la spital în Genova, unde este acum depus la morgă. Părinții mei vor să îl aducă acasă pentru a-l înmormânta, însă situația financiară nu ne permite să plătim transportul, de aceea apelăm la ajutor”, a declarat Manuela Sava, sora românului mort în Italia.
Cei care vor să contribuie pentru repatrierea trupului lui Costel Sava pod dona în contul: RO78OTPV430001036259RO01, deschis pe numele Sava Manuela, la OTP Bank, Sucursala Bârlad.
Citește mai departe: Italia decretează stare de urgență în mai multe regiuni: Seceta atinge niveluri istorice
Seceta se răspândește cu viteză în Italia, cu râuri și rezervoare care seacă. Prognoza unor temperaturi mai ridicate este posibil să înrăutățească situația. Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență.
Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.
"O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică", a declarat organismul de irigații ANBI, conform Reuters.
Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
"Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs", a declarat ANBI: "Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă", adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.
Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record
Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătățit.
Regiunea Lazio, centrată pe Roma, a declarat starea de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.
Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămânile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.
"Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi", a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.
Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News